balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cena zlata prvi put probila psihološku granicu od 1.500 dolara
19.04.2011.

CENA zlata probila je još jedan rekord. Po prvi se put zlatom trgovalo za više od 1.500 dolara za uncu. CNN javlja da je time probijena važna psihološka barijera.

Cena zlata već neko vreme je u usponu, čemu dobrim delom pogoduje slabljenje američkog dolara, što izaziva nesigurnost na tržištu. Investitori su zbog slabog dolara prisiljeni tražiti alternativu, a pronašli su je u zlatu, objašnjava CNN.

Trgovci i dalje brinu o stanju američke ekonomije, kao i budućnosti američkog dolara, kao sigurne rezervne valute. To ih tera da kupuju zlato kao alternativnu valutu. Uz to, u utorak je američki dolar počeo da pada, a cena nafte ponovo porasla, što je pružilo dodatnu podršku metalu kao sredstvu zaštite od inflacije. 
 
S tehničke tačke gledišta, dalji izgledi za zlato zavise od toga da li će ono moći da se ustali iznad 1500.00. U slučaju uspeha metal će nastaviti rast ka vrednostima 1550.00 i 1600.00. U suprotnom je verovatan razvoj korekcije najpre ka podršci u oblasti 1475.00, a zatim u oblasti 1445.00, odakle može da se ponovi rast. Duža korekcija bi odvela metal u oblast 1380.00-1425.00, gde se nalati niz podrški, uključujući 50- i 100-dnevni SMA.

Novom skoku cene zlata pogodovala je i agencija Standard & Poor's koja je svoju dugotrajnu procenu stabilnosti američkog spoljnog duga izmenila iz "stabilan" u "negativan". Nesigurnost na globalnom finansijskom tržištu uzrokovala je polagani rast cene zlata u zadnjim mesecima.

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.