balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crna Gora platila za lobiranje pola miliona dolara
23.04.2011.

Crna Gora je za prvih šest meseci prošle godine platila više od 452.000 dolara za lobiranje u SAD, objavilo je američko Ministarstvo pravde, pišu "Vijesti".

U svom redovnom polugodišnjem izveštaju Kongresu, Ministarstvo pravde SAD je navelo da je lobistička kompanija "Orion stratedžis", preko Ref grupe, za period od šest meseci, koji se završio 31. maja prošle godine, dobilo 60.000 dolara.

Za taj novac oni su Crnoj Gori “obezbjeđivali savete, smjernice i podršku za strateške komunikacije, odnose s javnošću i zagovaranja kod donosilaca odluka u SAD”.

“Sastali su se sa zvaničnikom Vlade SAD u ime Crne Gore”, piše u izveštaju, ali se ne navodi ime tog zvaničnika. Pejdž Ref su bili konsultanti Ministarstvu spoljnih poslova (MVP) za politiku SAD

miloI pravna kancelarija Pejdž Ref je imala sastanke sa zvaničnicima SAD i članovima Kongresa vezano za teme koje su od ineteresa za Crnu Goru. U dokumentu, međutim, nema imena sagovornika. Shodno ugovoru, potpisanom prvi put 14. novembra 2008, Crna Gora za ove usluge godišnje plaća pola miliona dolara.

Krajem prošle godine, MVP je produžio ugovor o pružanju savetničkih usluga sa pravnom kancelarijom Paige E. Refe iz Vašingtona na još dve godine, do 15. novembra 2012. godine. MVP će ovoj lobističkoj kući za taj period isplatiti milion dolara, a obaveza crnogorskih lobista u Vašingtonu biće da ubrzaju napredovanje Crne Gore ka NATO-u.

 Crnogorski lobisti u Vašingtonu su Brus Džekson, Pejdž Ref, Rendal Šoneman i Bain Enis, čiji je glavni zadatak da pomognu ulazak u NATO što je prije moguće. Oni su u februaru imali u Podgorici niz razgovora sa zvaničnicima Vlade i Skupštine, sa ciljem da se upoznaju sa najnovijim procesima u Crnoj Gori. Oni su predstavnici kompanija "Orion stratedžis" i "Ref grup".

 

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.