balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne izdaju master diplome jer nema adekvatnih formulara
27.04.2011.

U ovom trenutku na hiljade studenata koji su od 2007. do danas završili master studije nema formalni dokaz o svom obrazovanju – master diplomu.

Zbog nemara Ministarstva prosvete i nauke, izgled master diplome i dalje nije zakonski uređen, a studentima se umesto toga izdaju uverenja o završenim studijama koja su validna svega šest meseci.

U praksi to znači da su primorani, ukoliko im to zatreba za posao ili dalje usavršavanje, da na svakih pola godine vade novu potvrdu, čija se cena kreće od 1.000 do 3.000 dinara.

Beogradski ETF samoinicijativno dodelio nove diplome.

diploma
Ovo je samo jedan od načina na koji fakulteti reketiraju studente, a za sada nema izgleda da će problem uskoro biti rešen. Čeka se da ministar prosvete i nauke Žarko Obradović potpiše Pravilnik o sadržaju javnih isprava i da potom fakulteti krenu u izradu i izdavanje diploma. Kada će se to desiti, u Ministarstvu prosvete nisu znali da nam odgovore. Poslednji put taj proces je trajao čitavih pet godina.Ministarstvo je nakon usvajanja Zakona o viskom obrazovanju iz 2005. propisalo izgled diplome, ali da bi diplome mogle i da se izdaju, nedostajao je pravilnik. On je prvi put donet tek 2010. i fakulteti su najzad krenuli u izradu diploma.

Taman kada je taj proces priveden kraju, donete su Izmene i dopune zakona o visokom obrazovanju kojim je čitav proces vraćen na početak, a diplome koje su fakulteti izradili postale neupotrebljive – kaže prof. Neda Bokan, prorektor za nastavu na Beogradskom univerzitetu.

 

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.