balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inflacija u evrozoni povećana na 2,8 odsto
29.04.2011.


Inflacija u zoni evra povećana je u aprilu na neočekivanih 2,8 odsto na godišnjem nivou, što je najviši nivo od oktobra 2010, pokazali su danas objavljeni podaci statističke službe Evropske unije, Evrostat.

Takav rast cena pojačava pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da u junu ponovo podigne kamatne stope, uprkos slabljenju ekonomskog poverenja i potrošačke tražnje, prenela je agencija AP.

Inflacija u 17 članica zone evra je povećana sa 2,7 odsto u martu, a analitičari su očekivali da se i ovog meseca zadrži na tom nivou.

inflacijaTime je inflacija u evrozoni ostala iznad cilja ECB od nešto ispod dva odsto, uglavnom usled viših cena nafte i hrane. Mada ECB očekuje da rast cena uspori iduće godine, ta banka je, ipak, počela da diže kamatnu stopu sa rekordno niskog nivoa, povećavši je 7. aprila za četvrtinu procentnog poena, na 1,25 odsto.

Ekonomisti prognoziraju još nekoliko povećanja do kraja godine.

Evrostat je danas objavio i podatak da je stopa nezaposlenosti u evrozoni u martu zadržana na 9,9 odsto, a tako visok nivo je uglavnom posledica slabih ekonomija u nekoliko članica, pre svega Španiji, četvrtoj po veličini u tom monetarnom bloku.

Stopa nezaposlenosti u toj zemlji je u prvom kvartalu povećana na rekordnih 21,3 odsto, pri čemu je 44,6 odsto nezaposlenih mlađe od 25 godina.

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.