balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auto na kredit ili lizing – pitanje je sad
29.04.2011.

I jedna i druga mogućnost za nabavku automobila ima prednosti, ali i mana o kojima valja dobro razmisliti

Kupovina automobila oduvek je izazov. Iako su u poslednje vreme novi automobili veoma pristupačni u odnosu na aktuelne plate, malo ko ima mogućnost da ga kupi za gotovinu. A postao je preka potreba.

Iza nas je godina u kojoj je mnogo automobila oduzeto zbog neizmirivanja obaveza. Svejedno da li zbog kredita ili lizinga. Rezultati ankete sprovedene na stranicama Banke:online pokazali su da veliki broj građana, ipak, razmišlja o ovim kreditima.

Koje su razlike između uzimanja automobila na kredit ili na lizing? Šta je povoljnija opcija i o čemu bi trebalo voditi računa?

Najpre, dokumentacijaje u oba slučaja veoma slična. Razlika se ogleda u tome što je za auto-kredite kod većih iznosa neophodan žirant, dok kod lizinga jemac nije potreban za fizička lica.

kreditiNajznačajnija razlikaizmeđu lizinga i kredita jeste vlasništvo nad vozilom. Kod kredita, vlasnik vozila je fizičko lice, odnosno korisnik kredita, dok je kod lizinga vozilo u vlasništvu lizing kompanije do trenutka otplate poslednje rate, kada se ono prenosi na fizičko lice. Ono što je ovde bitno pomenuti jeste da je vlasništvo nad vozilom važna stavka prilikom registracije vozila, jer se razlika u ceni ogleda upravo u tome ko je vlasnik, da li fizičko lice ili pravno.

Najvažnija stavka koja je i odlučujuća prilikom odabira kredita, odnosno lizinga jesu kamatne stope. Iako lizing kompanije uglavnom nemaju objavljene kamatne stope, u većini slučajeva je dostupan proračun rate, tako da se može doći do potrebnih informacija.

O tome najbolje govori primer za kupovinu automobila u vrednosti od osam hiljada evra na 36 meseci, sa učešćem od 20 odsto, indeksacija u evrima.

Kao što se može videti, nema mnogo razlike, zaista sve zavisi od finansijske institucije. Kakva je situacija sa kamatnim stopama za auto-kredite pogledajte u nastavku.

Upoređivali smo situaciju od pre dve godine i sada. I u ovom primeru sve zavisi od banke. Dok su neke banke smanjivale kamatnu stopu, druge su je povećavale, treće su ih zadržale na istom nivou. Dakle, ovo je jedan od onih finansijskih proizvoda koji su aktuelni samo u vreme trajanja Međunarodnog salona automobila u Beogradu i gde se banke potrude da svoju ponudu predstave što primamljivije. Tada su aktuelne akcije i od stane proizvođača i od strane banaka i od strane davalaca finansijskog lizinga. Iz svega pomenutog proizlazi da se za kupovinu novog automobila, bilo na kredit bilo na lizing, najbolje odlučiti za vreme tog sajma, jer tada je ušteda velika, jedino je pitanje da li nam potrebe dozvoljavaju čekanje do narednog održavanja Sajma.

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.