balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprečiti zloupotrebu dece u reklamama
30.04.2011.

Potrebno je pojačati proveru reklama i marketinških kampanja zbog učetale zloupotrebe dece zarad profita kompanija, kažu stručnjaci.

Zamenik zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić ukazala je za Tanjug da se korišćenje dece u reklamne svrhe reguliše Zakonom o oglašavanju čije sprovođenje kontroliše tržišna inspekcija.

Ona je navela da zloupotreba dece u reklamne svrhe nije retka pojava i upozorila na to da deo odgovornosti snose i emiteri, a ne samo kreatori reklama koji su, prema Zakonu o oglašavanju, odgovorni za njihov sadržaj.

Navodeći da ombudsman nema ovlašćenja da kontroliše rad kompanija, Lukšić Orlandić je istakla da baš one najčešće zloupotrebljavaju decu u reklamne svrhe.


Ona je kao primer istakla da je prošle godine zaštitnik građana reagovao povodom reklamne kampanje za promociju dečje kolekcije firme za proizvodnju donjeg veša.

Prema njenim rečima, u toj kampanji devojčica je u donjem vešu sedela na barskoj stolici prekrštenih nogu držeći mikser u ruci i ližući šlag.

"Time je svako slovo Zakona o oglašavanju prekršeno počev od toga da dete ne sme da se prikazuje u lascivnim i eksplicitno seksualnim pozama", rekla je Lukšić Orlandić i dodala da je, posle reagovanja ombudsmana, kompanija u najkraćem roku skinula sve bilborde.

decaOna je istakla da je to primer dobre prakse i društveno odgovornog ponašanja i navela da joj je ta kompanija poslala slike nove kolekcije dečjeg veša sa pitanjem da li su nove reklame u skladu sa odredbama Zakona o oglašavanju.

Članica Upravnog odboda Udruženja "Roditelj" Bojana Selaković istakla je da je reklama u kojoj devojčica predškolskog uzrasta govori o tome da joj je jasno šta znači imati svoj stan, primer kako se može manipulisati decom u reklamne svrhe.


"To nije prvi slučaj koji je Udruženje registrovalo i na koji je reagovalo. Bilo je još primera u kojima smo isticali da dece izgovaraju rečenice i šalju poruke koje nisu primerene njihovom trenutnom psiho-socijalnom stanju ili uzrastu", rekla je Selakovićeva.

Ona je navela da ne postoji mogućnost da se nabroje svi slučajevi u kojima se manipuliše decom i da je zbog toga važno formirati telo na nivou države koje će raditi monitoring svih oblika reklamnog sadržaja bez obzira na to da li se u njima reklamiraju proizvodi namenjeni deci.

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.