balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Budući studenti moraju da očiste godinu za ostanak na budžetu
3.8.2011.

Od oktobra će akademci morati da polože sve predmete da bi ostali na budžetu. O trošku države školovaće se samo studenti sa „očišćenom“ godinom.

STUDENTI od oktobra neće više moći da „prenose“ ispite i upisuju narednu godinu sa manje od maksimalnih 60 bodova, ako hoće da ostanu na budžetu. Brucoši koju su ovog leta upisali fakultete prva su generacija koja će morati da položi sve ispite da bi upisala drugu godinu o trošku države. Isto će da važi i za njihove starije kolege.

indexMeđu studentima se može čuti da će verovatno tražiti da se ovo pravilo još jednom odloži, jer, kako komentarišu, mnogi predmeti još nisu dovoljno reformisani i nerealno je da sve ispite polože u kratkom roku. Kažu, gradivo pojedinih predmeta nije smanjeno, već su samo predavanja sa dva skraćena na jedan semestar. A to za akademske znači isto obaveza u duplo kraćem roku.

Prema rečima Miše Živića, predsednika Studentske konferencije univerziteta Srbije, studenti, bar kako sada stvari stoje, ne pripremaju za jesen štrajk nalik prošlogodišnjem, jer imaju obećanje fakulteta da će se u narednu godinu upisivati po istim pravilima igre kao i prethodne.

- Novi uslovi očekuju nas tek školske 2011-2012. godine - objašnjava Živić. - Prošle godine je dogovoreno da i akademci sa više od 48 bodova mogu da se školuju o trošku države i nadamo se da će tako i ostati.

Njegov kolega Milan Popović, student prorektor, objašnjava da će se sa Ministarstvom prosvete i nauke još razgovarati. Treba da se utvrde uslovi pod kojima će studenti koji su na osnovu položenih ispita osvojili između 48 i 52 poena, nastavljati studije o trošku države.

A prema rečima prorektorke za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Nede Bokan, BU će se za bolju prolaznost na ispitima i veći broj studenata boriti upravo reformom nastave.

- Neki fakulteti su ranije počeli sa reformama i već imaju bolje rezultate. Elektrotehnički, Arhitektonski, Matematički i Fakultet za fizičku hemiju, recimo, imaju više od 30 odsto studenata koji diplomiraju u roku, što je veoma dobar rezultat - kaže prof. Bokan.

Sa druge strane, objašnjava naša sagovornica, postoje fakulteti na kojima pojedine ispite tokom godine uspe da položi manje od trećine studenata.

(Novosti)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.