balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Fizički rad - najplaćeniji sezonski posao
4.8.2011.

Najplaćeniji je fizički rad - utovar, selidbe i građevina, kao i promocije, a da su tokom letnjih meseci, pre svega zbog godišnjih odmora, u većim kompanijama, bankama i buticima često potrebne i "zamene", na mesec-dva.

Za sezonske poslove se odlučuje sve više mlaloletnika koji na prodaji sladoleda, građevini, kao promoteri, konobari i sobarice zarade dnevno oko 2.000 dinara.

Prema podacima Infostuda, ponuda sezonskih poslova se nije bitno promenila u odnosu na prethodnu godinu - traže se komercijalisti, ugostitelji, radnici obezbeđenja, agenti, promoteri, fizički radnici, anketari, građevinski radnici...

Takve poslove mahom nude omladinske zadruge i dnevnice se kreću od 1.200 dinara, a iako je sezona, ponuda za berbu voća i povrća trenutno nema.

sezonski posloviU NSZ navode da osobe sa invaliditetom, u zavisnosti od procenjenih sposobnosti, mogu biti angažovane na svim sezonskim poslovima, ali da su to najčešće branje voća i povrća, prodaja sladoleda, rad u ugostiteljsko - hotelijerskim objektima i poslovi na poljoprivrednim gazdinstvima. Međutim, prema podacima Infostuda, među poslovima koje su dostupni i osobama sa invaliditetom sezonskih nema.

U Omladinskoj zadruzi "Tragač" kažu da se po satu, zavisno od prirode posla, može zaraditi od 100 do 150 dinara, da se za utovare i selidbe dnevnice kreću između 1.500 i 2.000 dinara, a da promoteri mogu zaraditi i više.

Prosečna mesečna plata za rad preko OZ "Bulevar" je, oko 25.000, a traže se anketari, statisti, konobari, prodavci sladoleda, osobe za deljenje reklamnih letaka...

Prema njihovim rečima, u letnjim mesecima kompanije, kada im radnici odu na godišnje odmore, često traže studente i srednjoškolce za "zamenu", a interesovanje omladinaca, pre svega maloletnih, za sezonske poslove iz godine u godinu raste.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje nema statističkih podataka o ponudi sezonskih poslova, jer oni, kao takvi, kako ističu, i ne postoje, niti ih Zakon o radu definiše kao poseban oblik radnog angažovanja.

"Sezonski poslovi mogu se 'kriti' iza zahteva poslodavaca za angažovanjem radnika na privremeno-povremenim poslovima ili na određeno vreme", navode u NSZ i napominju da plata najčešće zavisi od učinka.

Kandidata zainteresovanih za tu vrstu posla, prema njihovim rečima, uvek ima, kako starijih tako i mlađih, a pre svega nekvalifikovanih.

"Činjenica je da je u ovom periodu veća tražnja za zanimanjima ugostiteljske struke, kao što su kuvari, šankeri..., trgovcima i građevinskim radnicima", pokazuju podati NSZ.

(SEEbiz)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.