balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Fakulteti koji nisu akreditovani su rizik za studente
4.8.2011.

Privatni fakulteti koji nisu akreditovani predstavljaju rizik za brucoše. Medicinski i još šest univerziteta nisu dobili „zeleno svetlo“.

PRIVATNI medicinski fakultet u Beogradu, iako već godinama radi bez akreditacije, i dalje upisuje nove generacije studenata. Šestogodišnje studije, kako nam je rečeno na ovoj Američkoj školi medicine u Beogradu, koštaju oko 73.000 evra. A akademci se na njih upisuju na sopstveni rizik, jer je neizvesno da li će ova ustanova da dobije akreditaciju.

Oni nisu jedinstven slučaj, jer još fakulteta i univerziteta nudi svoje studijske programe, iako od Komisije za akreditaciju nisu dobili zeleno svetlo. Pod aktom upozorenja je još šest privatnih univerziteta - Evropski, Union, Union „Nikola Tesla“, Alfa, Univerzitet u Novom Pazaru i Akademija lepih umetnosti, kojima su odobreni studijski programi, ali nemaju i akreditaciju na nivou univerziteta.

neakreditovani fakulteti- Studenti se na ove fakultete upisuju na sopstveni rizik - upozorava Vera Vujčić, predsednica Komisije. - Konkretno, privatnom medicinskom i još nekim fakultetima izrečen je akt upozorenja i dužni su da do oktobra dostave komisiji dokaze da su ispunili uslove potrebne za akreditaciju. U suprotnom će im akreditacija biti odbijena, a dobiće i poslednju šansu od još godinu dana da još jednom podnesu zahtev i da ispune uslove. Posle toga sledi oduzimanje dozvole za rad.

Na Američkoj školi medicine rečeno nam je da će prijavljivanje za drugi upisni rok početi krajem avgusta, kada se vlasnik vrati iz Amerike. A od marta ova visokoškolska ustanova u vlasništvu je Mohamada Jala Khamisa, dok je prethodno bila u posedu „Ostrog medikal sistema“, a kao vlasnik se pominjao bivši ministar zdravlja Milovan Bojić.

Problem ove ustanove je što nema „nastavnu bazu“, tj. praksu u državnim bolnicama ili bar o tome nisu obavestili Komisiju za akreditaciju, konstatuje Vera Vujčić.

- Studenti imaju praksu na privatnim klinikama, zato što je bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević nezakonito poništio naše ugovore sa državnim ustanovama - tvrdi prof. dr Višeslav Hadži Tanović, jedan od predavača.

(Novosti)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.