balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Ulizivanje šefu dobro za zdravlje
08.08.2011.

Osobe posvećene karijeri znaju već neko vreme da im ingratacija, opšte poznata kao ulizivanje šefu i ostalima, može pomoći da se brže uzdignu na korporacijskoj lestvici.

Ulizivanje šefu dobro za zdravljeNajnovije istraživanje, objavljeno u Journal of Management Studies predlaže da politički vešti profesionalci, koji koriste ulizivanje kao pomoć pri karijeri, mogu takođe izbeći psihološku bol bolje nego oni koji su manje lukavi na poslu.

Kada politički vešti profesionalci koriste veštinu suočavanja ingrataciju, mogu neutralizovati izopštavanje sa posla i ostale psihološke boli s kojima se ostali manje vešti moraju nositi na poslu.

Izopšteni radnici proživljavaju više poslovne napetosti, emocionalnu iscrpljenost i depresivna raspoloženja na poslu. Izopštavanje na poslu, kao jedna vrsta nasilja, je često opisivan kao uverenje pojedinca kako su ignorisani ili isključeni od strane nadređenih ili kolega na poslu.

Istraživanje sprovedeno na 262 zaposlena sa punim radnim vremenom iz 2005. godine je utvrdilo da se tokom petogodišnjeg razdoblja, 66% ispitanika osećalo kao da su sistematično ignorisani od strane kolega i 29% njih su izjavili da su druge osobe namerno napustile prostoriju prilikom njihovog ulaska. Prethodna istraživanja su dokazala da je izopštavanje interpersonalni stresor koji može voditi prema psihološkoj boli te da je takva bol na poslu snažno povezana s životnom boli, menjanjem radnika i lošim fizičkim zdravljem.

U ovom istraživanju je posmatrana veza između izopštavanja vezanih za posao i radnikove psihološke boli, s fokusom na uticaje ingratacije i političke veštine. Istraživački tim je ispitao radnike dve kompanije vezane uz proizvodnju ulja i plina u Kini, s odgovorima od 215 radnika.

Iako se čini kako je put ka uspehu i zdravlju vezan uz ulizivanje, autori istraživanja imaju bolji predlog. Kažu kako bi organizacije trebalo stvoriti kulturu koja ne podstiče isključivanje na poslu, pružajući trening menadžerima i zaposlenima, koji poboljšava samopouzdanje, podstiče uspešnije metode rešavanja problema i promoviše razvoj političkih veština.

(BlicOnline)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.