balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Zlato na dnu Atlantika
08.08.2011.

Na dubini od oko četiri kilometra na dnu Atlantika ruski stručnjaci su otkrili nekoliko vrlo bogatih nalazišta dragocenih i retkih metala. Prognoza je - preko 13 miliona tona.

Zlato na dnu AtlantikaNajveće podvodno nalazište zlata i bakra nalazi se u regionu Srednjeatlantskog grebena.Dalja istraživanja odobrio je i Međunarodni organ UN za morsko dno.Dozvola je bila neophodno s obzirom da je reč o izviđanju korisnih ruda na deonicama Svetskog mora, koje ne spadaju u ekskluzivnu ekonomsku zonu neke države.

Interesovanje za naslage minerala u Atlantiku pojavilo se pre više od 20 godina. Niz godina tamo su radile ruske naučne ekspedicije, izvođena su istraživanja uzoraka vode i tla.

Zamenik direktora Instituta za geologiju i mineralne resurse Svetskog mora, doktor biološko-mineroloških nauka Georgij Čerkašov izjavio je za Glas Rusije da podaci govore o tome da su ove rude veoma bogate takvim komponentama kao što su bakar, cink, olovo, zlato i ostali metali.

Nesunjmivo, nije sve tako jednostavno. Kao prvo, još predstoji pravljenje opreme za ekspluataciju ruda u lokalnim uslovima. Za sada je nema ne samo u Rusiji, već ni u svetu. Biće potrebno da se razradi ekološki program. I, naravno, da se pripreme stručnjaci koji će kroz 15 godina pristupiti radu u okeanu.

(BlicOnline)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.