balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

iMac - Apple-ov računar za studente
11.08.2011.

KOMPANIJA APPLE PREDSTAVILA je sredinom ove nedelje prilagođenu verziju računara iMac, namenjenu đacima i stuedntima.

Ova verzija iMaca će se prodavati po ceni od 999 USD, što je za oko 200 dolara jeftinije od osnovne verzije iMaca u redovnoj prodaji, odnosno za oko 150 dolara jeftinije od osnovne verzije kada je kupuju obrazovne ustanove i studenti.

iMac - Apple-ov računar studenteUslovi prodaje ove najjeftinije verzije iMaca su takvi, da nastavnici i drugo osoblje u školama, ali ni studenti i njihovi roditelji, neće moći da je kupe.

Po ceni od 999 USD dobija se računar s ekranom dijagonale 54,6 cm (21,5 inč), 2 GB RAM memorije i čvrstim diskom kapaciteta 250 GB. Računar ima sporiji procesor od onog u redovnoj prodaji – Intelov dvojezgarni Core i3 na 3,1 GHz, a kao grafičku karticu koristi AMD-ov model Radeon HD 6750M sa 256 MB memorije.

Osnovna verzija iMaca u redovnoj prodaji ima ne samo brži procesor – Intelov četvorojezgarni procesor Core i5 na 2,5 GHz, već i dvostruko više RAM memorije (4 GB), čvrsti disk dvostruko većeg kapaciteta (500 GB) i AMD-ovu grafičku karticu Radeon HD 6750 sa 512 MB memorije, a prodaje se za 200 USD više.

Osim toga, jeftiniji iMac za škole ne podržava Bluetooth povezivanje, a umesto podrške za superbrzu tehnologiju povezivanja Thunderbolt koja teoretski omogućava prenos podataka brzinom od 10 gigabita u sekundi, ova verzija iMaca podržava stariju tehnologiju DisplayPort.

Prema Appleovim specifikacijama memorija iMaca namenjena školarcima se može nadograditi do 8 GB, ali samo u trenutku kupovine, što znači da korisnici neće moći naknadno sami da nadograde memoriju računara.

Apple je i ranije objavljivao jednostavnije verzije iMaca, namenjene školarcima i studentima. Štaviše, jedan takav 20-inčni model s Intelovim dvojezgarnim procesorom Core 2 Duo i 1 GB RAM memorije, još uvek se prodaje po ceni od 900 USD.

Na kraju, pomenimo još i operativni sistem. Starija 20-inčna verzija iMaca isporučuje se sa starijim verzijama operativnog sistema - Mac OS X 10.5 Leopard ili Mac OS X 10.6 Snow Leopard, a najnovija 21,5-inčna verzija sa novim Appleovim operativnim sistemom Mac OS X 10.7 Lion.

(micro.rs)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.