balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

CG: “Meka” za svetske bogataše
16.08.2011.

Crna Gora mora već sada da počne da priprema izmenu propisa kako bi stvorila uslove za razvoj privatnog bankarstva.

Preko koga Crna Gora može da privuče ekstremno bogate i poveća priliv kapitala u zemlji, rekao je viceguverner centralne banke Crne Gore Velibor Milošević.

Prema njegovim rečima, privatno bankarstvo koje obezbeđuje sofisticirane finansijske usluge suštinski se razlikuje od postojećeg klasičnog koje je zastupljeno u 11 banaka u Crnoj Gori i koje se svodi samo na prikupljanje depozita i davanje kredita.

CG: “Meka” za svetske bogatašeMnogi su razlozi zbog kojih je privatno bankarstvo koje je u svetu zaživelo, atraktivno bogatoj klijenteli. Milošević podsjeća da "privatno" upućuje na bančinu diskreciju u vezi sa imovinom klijenata, ali i na minimiziranje rizika kroz pažljivu alokaciju sredstava.

On ističe da je jedan od bitnih razloga zbog kojih je privatno bankarstvo atraktivno bogatim klijentima premeštanje svog novca van zemlje klijenta u zemlju koja obezbeđuje pre svega pravni okvir.

"Kao krajnju destinaciju tog kapitala vidim Crnu Goru. Zašto se ne ugledamo na Kipar ili Maltu... Zemlje koje su po veličini slične Crnoj Gori, omogućavaju takve ili slične finansijske usluge. Pored toga Crna Gora treba da insistira na razvijanju sofisticiranih finansijskih usluga, što pored turizma i propulzivnog energetskog sektora treba da predstavlja ključni izvor prihoda“, rekao je Milošević.

Za usluge privatnog bankarstva klijenti plaćaju proviziju zavisno od iznosa transakcija, godišnjih performansi portfolija ili fiksnu proviziju, koja se obično izračunava kao godišnji procenat ukupnog iznosa investicije.

"I crnogorska regulativa nije sveto pismo. Ako treba korigovati regulitivu, i od toga ne treba bežati“, kategoričan je viceguverner koji podseća da Crna Gora ima atraktivan ambijent za nove investicije i ulaganja političku stabilnost, evro...

Deset najvećih privatnih banka u svetu upravlja sa 8,7 triliona dolara vrednom aktivom, što čini 64 odsto celokupnog tržišta. Najveće odeljenje privatnog bankarstva u svetu je u “Bank of America”, zatim UBS, “Morgan Stanley Smith Barney” i “Wells Fargo”. Svaka od ovih institucija je prikupila više od jednog triliona dolara vredne imovine svojih privatnih klijenata.

(Pobjeda)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.