balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Benzin nije pojeftinio samo u Srbiji
16.08.2011.

Iako cena sirove nafte na svetkim berzama već dugo pada, kod nas se ne menja cena benzina. Gorivo u Srbiji ubedljivo je najskuplje u regionu. Po cenama u maloprodaji, Srbija je prestigla i Sloveniju i Hrvatsku, od kojih je do sada bila jeftinija. Da sve bude gore, u ovim zemljama su prosečne plate znatno više nego prosečne zarade naših građana.

Najviša cene benzina evropskog kvaliteta kod nas iznosi 140 dinara, a evrodizela 138 dinara za litar, i mada se ovi derivati, u zavisnosti od pumpe, mogu kupiti i po nižim cenama, većina kompanija se uglavnom drži gornjeg maksimuma.

Benzin nije pojeftinio samo u SrbijiTakođe, cene naftnih derivata u Srbiji ne padaju ni pored pada cene nafte na svetskim berzama, a stručnajci kažu da pojeftinjenje ne treba ni očekivati.

- Jedino ukoliko cena nafte ostane stabilna u naredne dve nedelje, što je teško očekivati, derivati bi u maloprodaji u Srbiji mogli da pojeftine - kaže Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije.

S druge strane, niko nema adekvatno objašnjenje zašto i pored liberalizacije tržišta nema nižih cena. Naportiv, od početka godine uglavnom su zabeleženja poskupljenja. Ono oko čega, međutim, nema dileme jeste da su cene u svim zemljama regiona trenutno niže nego u Srbiji. Skuplji smo i od Makedonije, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, a u svim ovim državama prosečne zarade prelaze nivo prosečnih zarada u našoj zemlji.

Srpski vozači se zato već duže vreme snabdevaju u susednim državama, a najčešće u Bosni, ali i u Rumuniji i Makedoniji. Tako će verovatno biti i ubuduće jer je, i pored poskupljenja u susednim zemljama, tamo gorivo i dalje jeftinije nego kod nas. U susednoj Makedoniji je gorivo pre dva dana poskupelo, i to benzin za oko osam evrocenti, dok je dizel gorivo skuplje za nešto manje od pet evrocenti po litru. Cena eurosuper benzina od 98 oktana sada iznosi 1,31 evro, dok eurosuper 95 košta 1,29 evra, a dizel gorivo se prodaje za 1,11evra za litar.

Prethodne noći se na benzinskim pumpama u Makedoniji, posebno u Skoplju, čekalo na bezin i po čitav sat kako bi se natočilo gorivo po staroj, nižoj ceni.
Slika od sinoć je vratila sećanja na devedesete godine prošlog veka, kada se satima u redovima čekalo za benzin zbog nestašice izazvane embargom Grčke prema Makedoniji.

Kada je cena sirove naftena na svetskim berzama u pitanju, treba reći da ona konstantno oscilira. Sirovom naftom se tako tokom jučerašnjeg elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku trgovalo po ceni od skoro 83 dolara za barel, dok trgovci pokušavaju da procene u kojoj bi meri usporenje privrednog rasta u SAD i Evropi moglo da umanji svetsku tražnju tečnog zlata.

Cena američke lake nafte u septembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 33 centa, na 82,56 dolara za barel. Juče je ta cena porasla za 3,59 dolara ili 4,5 odsto, dok je u isto vreme evropska „brent“ nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 24 centa na 106,44 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Trenutne cene rezultat tržišne utakmice

Savetnik u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić kaže da u proteklih sedam meseci, otkada je liberalizovano tržište naftnih derivata u Srbiji, pad cene nafte u svetu nije pratilo pojeftinjenje naftnih derivata na domaćem tržištu. Državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture i energetike Dušan Mrakić rekao je da se u tom ministarstvu nadaju da će cene nafnih derivata na srpskom tržistu pratiti cene nafte na svetskim berzama. „Trenutne cene naftnih derivata na tržistu u Srbiji rezultat su slobodne tržišne utakmice između velikog broja naftnih kompanija koje posluju u Srbiji“, kazao je Mrakić.

(BlicOnline)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.