balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Država prodaje zaplenjeno zlato
17.08.2011.

Vlada Republike Srbije donela je odluku da se sve zlato i srebro koje je oduzeto pravosnažnim sudskim presudama proda na javnoj licitaciji koja će biti održana u prostorijama Direkcije za oduzetu imovinu, saznaje "Politika”.

Novac od prodaje ovih plemenitih metala biće uplaćen na račun direkcije, a biće korišćen u humanitarne svrhe. Iz sudskih depoa prikupljen je i oduzeti novac i on će biti uplaćen na račun direkcije.

Država prodaje zaplenjeno zlatoSlobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde otkriva za "Politiku" da je iz sudova na teritoriji čitave Srbije, prema prvim procenama, prikupljeno je oko 30 kilograma zlata i 15 kilograma srebra.

"Uglavnom je reč o nakitu koji je pravosnažnim sudskim presudama oduzet u poslednjih dvadeset godina. U ovom trenutku ne možemo da govorimo o vrednosti s obzirom na to da je u toku procena finoće i karataže zlata, ali je bitno napomenuti da je vrednost zlata na svetskom tržištu trenutno jako velika. Novac od prodaje nakita biće utrošen na kupovinu inkubatora, pomoć najugroženijim porodicama u Srbiji", kaže on.

Prema njegovim rečima, procena nakita je počela juče, a sve što je do sada "proveravano”, kako je utvrđeno, je - zlato. Ekspertiza nakita trebalo bi da bude završena za nedelju dana.

"Ona će trajati nešto duže nego što je to uobičajeno s obzirom na to da svaki komad nakita mora ponaosob da se proveri, a oni su uglavnom sitni", objašnjava državni sekretar.

Najviše zlata prikupljeno je iz sudova u Pirotu i Kraljevu, a zanimljivo je da u depoima beogradskih sudova plemenitih metala - nije bilo.

Prodaja oduzetog zlata, prema Homenovim rečima, samo je prva faza ovog "posla”. U centralu u Beogradu biće doneti i drugi predmeti iz sudskih depoa širom Srbije.

Ključeve od sudskog depozita u kojoj se čuva oduzeti nakit, predmeti koji su upotrebljeni u izvršenju krivičnog dela ili su za to bili namenjeni, ima samo ovlašćeni službenik suda, odnosno vodilac sudskog depozita.

Zato je on i jedini koji odgovara ukoliko iz depozita nešto nestane. Predmeti se čuvaju do okončanja sudskog postupka ili do posebne odluke suda, a u depozit se primaju i iz njega izdaju, isključivo na osnovu naredbe sudije.

Čuvaju u skladu sa propisima, odnosno u posebnim kartonskim kutijama koje su vidno obeležene brojem pod kojim je predmet zaveden u depozitnom upisniku.

Ukoliko u sudskim depozitima ne postoje adekvatni uslovi, droga se čuva u depozitu MUP-a, a zlato u posebnim prostorijama sa visokim stepenom zaštite, dok je novac na računima, piše "Politika".

Svaki sud ima svoj depozit koji se nalazi u zgradi suda i koji je posebno obezbeđen. Prilikom prijema, predmet se zavodi u poseban upisnik i dobija svoj broj, a redovno se vrši i kontrola i popis sadržaja depozita.

(MONDO)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.