balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Radnici "Fijata" u školskim klupama
18.08.2011.

Oko 400 radnika „Fijat automobila Srbija“ vratilo se u školske klupe Politehničke škole, gde ih profesori obučavaju u tehničkom crtanju, mehanici, montaži, upravljanju savremenim tehnologijama u automobilskoj industriji. Radnici se podsećaju školskog gradiva, ali i uče rukovanje modernim mašinama, kako bi mogli da počnu da rade na najsavremenijoj opremi u kragujevačkom „Fijatu“, čije je instaliranje pri kraju.

Radnici "Fijata" u školskim klupamaObuku su već prošli mašinski inženjeri na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, dok su u učionicama Politehničke škole trenutno mašinski tehničari. „Đaci“ na nastavu dolaze u grupama od 20-25 ljudi, a predaje im 15 profesora i nastavnika praktične nastave. Oni su za „Fijatove“ radnike napravili i skripte iz kojih mogu da uče, a obezbeđen je alat i zaštitna oprema za praktičnu nastavu. Kako kažu, nastava je istovetna kao u svim „Fijatovim“ fabrikama širom sveta.

Umesto dece, u đačkim klupama sede ozbiljni ljudi, pažljivo slušaju profesore, prave beleške, i javljaju se za reč kao što to njihova deca rade u školi.

- Nema izmotavanja, upadanja u reč, ni bežanja sa časova. Nikom ne pada na pamet da kasni, na čas, ili da za vreme odmora ode na piće. Popijemo kafu i to je sve. Obuka nije teška i obnovili smo ono što smo nekad učili u školi - kaže Zoran Lazić, mašinski tehničar. Nekada je radio u „Zastavi“, u Mehaničkoj obradi, sada je u „Fijat automobili Srbija“, sa svojim kolegama, i zadovoljan je obukom koju vode profesori Politehničke škole.

Za svakog od radnika uredno se vodi evidencija kada je došao na obuku, da li je zakasnio ili ne, a kad se završi dnevna nastava ponovo se šalje izveštaj „FAS“-u.
- Za svakog pojedinačno vodi se evidencija savladavanja znanja, njegova aktivnost, uključivanje u timski rad, spremnost da se pomogne drugom, kao i samoinicijativnost u rešavanju problema - kaže Slavica Janković, pomoćnik direktora Politehničke škole za praktičnu nastavu.

Dušici Milovanović juče je bio prvi radni dan proveden na obuci. Kaže da je samoinicijativno prošla kurs italijanskog jezika i da joj praktični deo nastave ne predstavlja problem. Pored nje kolega Duško Bulatović radi ploču, ali detalje ne otkriva.

– Radio sam u Montaži „Zastave“, na proizvodnji „juga“ , „keca“, „floride“, „punta“. Svima je cilj da se što bolje usavrši, a i na obuci radimo ono što smo već učili, tako da nikom obuka ne predstavlja problem - kaže Bulatović.

Direktor Politehničke škole Siniša Kojić kaže da se praktični deo nastavlje izvodi u radionici škole, a da obuku obavlja pet nastavnika praktične nastave.

- Sredinom oktobra stiže i robot, automatska ruka, proizveden u kompaniji „Komanu“. Robot je jedan od najmodernijih u ovoj oblasti i rukovanje je istovetno robotu kakav se koristi u proizvodnji u automobilskoj industriji - kaže Kojić.

(BlicOnline)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.