balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Menjaju studentski dom za stan
20.08.2011.

Studenti u Nemačkoj sve češće traže stanove umesto da žive u studentskim domovima. Domovi su tradicionalno jeftiniji, ali ako se povežete sa drugim studentima pa iznajmite stan – ni to ne mora da bude toliko skupo.

Menjaju studentski dom za stan„Ovo je moja soba, na ulazu sleva su lavabo i polica, desno je ormar gde držim odeću, ovde je moj mali krevet i veliki radni sto. Soba ima otprilike 11 kvadrata“, priča Tijana Milunović iz Srbije koja je na praksi u Bonu.

Sa smeštajem nije imala preterano sreće, studentska služba dodelila joj je sobu u starom studentskom domu u stilu kasarne: na hodniku se ređaju sobe, tu je i zajedničko kupatilo koje ne deluje baš privlačno. Ipak, danas studenti u Nemačkoj žive u nešto boljim uslovima i uglavnom se njih nekoliko odluči da zajedno iznajme stan.

„Mi studentima nudimo sobe sa kompletno opremljenom kuhinjom, kupatilom, sa balkonima, a soba mora da ima minimum 17 kvadrata. Mesečna kirija za takvu sobu i dodatne troškove u proseku iznosi oko 230 evra. Tako povoljne uslove nemoguće je naći na tržištu stanovanja“, kaže Kornelija Gereke iz studentske službe u Kelnu.

Studenti sve češće traže stanove

Prema podacima nemačke studentske službe, 12 odsto studenata živi u studentskim domovima, 37 posto živi samo ili sa partnerom, a oko jedne četvrtine živi u privatnim zajednicama ili kod roditelja. Student medicine Harold Steguvajt živi sa majkom. Kaže da to ima svojih  prednosti ali i mana: „Tako ostaneš večito dete. I uvek moraš da se prilagođavaš. Roditelji uvek zapitkuju gde si bio do tako kasno i pridikuju - mogao bi jednom da središ sobu...“

Harold već duže vreme pokušava da nađe sebi stan u Kelnu – gradu koji je prepun studenata. Kaže da nije lako naći povoljan stan. Ipak, studentu geografije iz Rusije, Vitaliju, pošlo je za rukom da nađe jednosoban stan: „Tražio sam svuda, minimum tri meseca. Sada živim ovde sa devojkom i delimo kiriju.“

Menjaju studentski dom za stanMulti-kulti studentski domovi

Za novopridošle studente iz inostranstva inače postoji i poseban servis koji im pomaže u pronalaženju smeštaja pred početak studija. „Imamo jednu kontakt osobu u našoj službi zaduženu za strane studente. Skoro 40 procenata studenata koji žive u našim studentskim domovima su stranci. Mi se uvek trudimo da studentima dodelimo sobe tako da oni budu izmešani svi zajedno, da ne bi došlo do getoizacije“, kaže Kornelija Gereke iz studenstke službe u Kelnu.

Tako, uprkos prvom šoku po useljenju u studentski dom gde su kuhinja i kupatilo zajednički, čistoća na nezavidnom nivou, sobe male a nameštaj star, Tijana Milunović kaže da se tu oseća dobro: „Ovde sam upoznala divne ljude. Ja sam ovde stranac i naravno da mi je potrebno društvo i novi prijatelji u novom gradu gde ne poznajem nikoga. Ovde živimo u multikulturnoj atmosferi, u miru, tolerantni smo i poštujemo jedni druge. Kada bi ceo svet bio takav – bilo bi to onda savršeno mesto za život.“

(dw-world.de)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.