balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Najviše studenata koji konobarišu
20.08.2011.

Kako saznajemo, u većini omladinskih zadruga ove godine potražnja za posao je mnogo veća nego što ima posla u ponudi. Kako su nam rekli u Studentskoj zadruzi “Sajam”, zainteresovanih je mnogo, kao nijedne godine dosad, ali posla nikada manje. Razlog je verovatno, kažu u zadruzi, to što mnogi mladi nisu mogli sebi da priušte putovanje pa je velika jagma za poslom.

Radi se puno radno vreme

Najviše studenata koji konobarišuU Novom Sadu i okolini čak 6.000 mladih radom zarađuje za letovanje. Pošto je reč o povremenim poslovima koji traju najčešće od 10 do 15 dana, mladi na ovaj način mogu zaraditi za neko jeftinije letovanje. Devojke džeparac mogu dobiti i osmehom uz koji će promovisati određeni proizvod, dok mladići moraju da upotrebe fizičku snagu kako bi zaradili istu dnevnicu u visini od 1.000 do 1.200 dinara. Radno vreme je osam sati, dok se prekovremeni rad plaća i dodatnih 200 dinara na sat, ali ima i onih poslodavaca koji zadržavaju radnike, ali im ne nadoknađuju taj rad.
Lepeza zanimanja u ponudi na ovom području ima i svojih specifičnosti. Omladinske zadruge svojim članovima tokom leta najčešće nude pomoćne poslove u administraciji i hotelima, kao i rad u proizvodnji i prodaji sladoleda.
Maloletni zadrugari moraju se zadovoljiti manje odgovornim poslovima, kao što su lepljenje deklaracija na proizvode i deljenje propagandnog materijala. Tih poslova uvek ima u ponudi.

Promocija proizvoda za devojke

Devojke imaju tu privilegiju da promovišu razne proizvode u velikim marketima i taj se posao veoma dobro plaća. Satnica dostiže i 20 evra. Novosađani najviše vole da rade po kafanama gde ima i bakšiša. Leti se može dobro zaraditi jer ima i bašta pa i više mušterija.
– Najviše se trenutno isplati raditi u kafani. Dnevnica se odmah daje, radi se s kešom i, pored svega toga, postoji i bakšiš, mali doduše, ali to je ipak dodatak na dnevnicu – kaže Igor P., student mašinstva, koji je ostao da leto provede u Novom Sadu i da malo zaradi kad već ima slobodnog vremena.
U zadrugama kažu da imaju poslove na poljoprivrednim dobrima – branje sezonskog voća, a za taj posao dnevnice su od 800 do 1.200 dinara, na građevini, kojih je, istina, ove sezone zanemarljivo malo u ponudi. I poslovi čišćenja su zamrli zajedno s izgradnjom, ali ima druge vrste spremanja, promocija proizvoda je sve zahtevniji posao jer je kupovna moć pala, no ipak posodavci potražuju sve ove profile.

Pranje šoferšajbni isplativo

Mladići se, prema rečima nadležnih u zadruzi “Mašinac”, slabije odlučuju za rad na utovaru i istovaru robe, ili za druge fizičke poslove, koji su ujedno i najplaćeniji. Izuzetno se dobro plaća i kopanje kanala, a sada je još uvek u jeku građevinska sezona.
– Nisam baš spreman da se pentram i kopam, ali našao sam početkom leta posao da selim ljude. Iako je fizički bio iscrpljujuće, isplatilo se. Dobro je što kratko traje, a zarada je solidna – za dva dana rada dobio sam 65 evra – kaže Siniša L., student ekonomije.
Tu su i poslovi noćnih čuvara i portira, za koje poslodavci uglavnom traže mladiće do 26 godina. Devojke se radije prihvataju promocije proizvoda. Mladi se najradije zapošljavaju na benzinskim pumpama NIS-a ili privatnim. Oni preko leta peru vetrobranska stakla i naduvavaju gume. Rad na pumpama je među novosadskom omladinom jedan od traženijih poslova.
– Na pumpama se odlično zarađuje i uvek je teško upasti na neku pumpu. Dnevno se, i to samo od bakšiša koji ostavljaju vozači, zaradi više od 20 evra, a posao je lak – kaže Sandra Simić, studentkinja menadžmenta.

(nacionalnigradjanski.com)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.