balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Pitanja bankara pri odobravanju kredita potrebna ili ne?
22.08.2011.

Građani pre nego što im banka odobri čak i najmanji kredit moraju službeniku da odgovore na desetak pitanja koja često zadiru u privatnost. Rešetanju bankara moraju da se podvrgnu i privrednici.

Biznismen Miodrag Kostić kaže za „Blic“ da u bankama znaju i broj cipela koji nosi.

„Uspešno sarađujemo s većinom banaka u Srbiji i regionu. Zbog veličine kompanije i kompleksnosti poslovanja, nijedna tema se ne izostavlja iz upitnika koji nam se postavljaju u bankama, tako da bih rekao da nema pitanja koje bankari ne postavljaju prilikom procesa odobravanja kredita. To apsolutno znači da su postale vrlo oprezne s klijentima,“ priča vlasnik MK grupe.

Pitanja bankara pri odobravanju kredita potrebna ili ne?I Beograđanka Milica Bradić kaže da se nedavno, prilikom podizanja keš kredita od 3.000 evra, prilično znojila pred bankarskim službenikom. „Razumem pitanja o visini plate i zaposlenju. Ali postavljana su mi pitanja o bračnom stanju, devojačkom prezimenu majke i spratu na kojem mi se nalazi stan. Baš me zanima šta bi se desilo da im nisam dala sve informacije“, kaže sagovornica Blica.

U bankama kažu da izbegavanje odgovora na određena pitanja ne utiče na odluku banke o odobravanju pozajmice. „Neće doći do odbijanja kredita ukoliko taj podatak nije direktno vezan za izradu dokumenta koji prati kreditni dosije. Nijedan podatak se ne uzima tek tako i kada se objasni klijentu zbog čega je to potrebno nikada se ne postavlja pitanje davanja traženog podatka,“ kaže Marija Đinđić iz Folks banke.

Ona kaže da, primera radi, devojačko prezime majke služi kao neka vrsta lozinke kod kartica, jer se pretpostavlja da samo nosilac kartice zna taj podatak.

I u Komercijalnoj banci tvrde da pitanja koja postavljaju ne predstavljaju ulazak u nepotrebne detalje. „Ne insistiramo ni na jednom podatku za koji klijent ne želi da uđe u bazu, sem ukoliko bi njegov nedostatak onemogućio pravilno utvrđivanje kreditne sposobnosti klijenta“, kažu u Komercijalnoj banci.

U Eurobanci EFG kažu da vrsta pitanja koja postavljaju zavisi od tipa kredita za koji je zainteresovan. „Na primer, pitanja o bračnom statusu su potrebna kako bi se imao potpuni uvid u kreditnu sposobnost klijenta i eventualne dodatne prihode. Kada je u pitanju tačna adresa, nju klijent ostavlja kako bi banka moga da mu dostavlja obaveštenja“, kažu toj banci.

(Smedia)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.