balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Greenpeace: Apelujemo na toksičnu odeću
(24.08.2011.)

Tragovi toksičnih hemikalija štetnih za prirodnu sredinu i ljudsko zdravlje su utvrđeni u odeći koju proizvodi 14 vrhunskih proizvođača, podsetila je danas organizacija Grinpis.

U dve trećine testiranih uzoraka odeće proizvođača kao što su "Adidas", "Uniklo", "Kelvin Klajn", "Lakost", "Konvers", "Ralf Loren" itd, su utvrđeni tragove hemikalija nonilfenol etoksilata (NPEs), stoji u izveštaju Grinpisa pod naslovom "Prljavo rublje 2", izveštava AFP.
NPEs se koriste kao deterdženti u industriji, uključujući i proizvodnju prirodnih i sintetičkih tekstilnih materijala.

detoxOsim što je toksičan, nonilfenol ima svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da menja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem ljudi.

Čak i u malim dozama ova hemikalija predstavlja veliku pretnju kako za prirodnu sredinu tako i za ljudsko zdravlje, ističe Li Jifangin, aktivista Grinpisa.

Za svoje istraživanje ova organizacija je, inače, koristila 78 brendiranih komada odeće kupljenih u 18 zemalja sveta, a proizvedenih uglavnom u Kini, Vijetnamu, Maleziji i Filipinima.


"Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se tekstilni materijali proizvode. S obzirom da se čestice NPEs oslobađaju tokom pranja odeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena", ističe Li.
Grinpis je prošlog meseca objavio izveštaj "Prljavo rublje", u kojem je optužio proizvođače poznatih brendova odeće da hemijskim otpadom zagađuju glavne rečne tokove u Kini.

Na ovo su reagovale samo neke od prozvanih kompanija, uključujući "Pumu" i "Najki", obećavajući da će do 2020. iz svog proizvodnog procesa eliminisati sve toksične hemikalije.

(Blic)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.