balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Banke sve češće otimaju stanove građanima
(25.08.2011.)

Banke sve češće prodaju stanove za koje građani nisu u stanju da otplate kredit. Stručnjaci veruju da ćemo za nekoliko godina imati centralizaciju vlasništva stanova, koja će se dogoditi posle masovnije prodaje na licitacijama.

Na sajtovima banaka sve je više oglasa za prodaju nepokretnosti koje su zaplenjene, jer klijenti ne mogu da otplaćuju stambene kredite. Od 62.400 kredita koje osigurava Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita 270 stanova je na licitaciji. Polovina takvih stanova kupljena je kreditima indeskiranim u švajcarskim francima.

kupovina stanaPred toga, sve češća je i pojava da se oduzimaju stanovi čiji vlasnici ne mogu da otplaćuju stambene kredite. Iz banaka poručuju da nisu srećni kada dođe do toga, ali je to poslednji korak da se namiri šteta. U "Sosijete ženeral" banci imaju svega 12 aktiviranih hipoteka od 6.000 stambenih kredita. Ipak, logika zaštite poverilaca je svuda ista.

"Kada dođemo u fazu da je dalja naplata nemoguća i dođe do prodaje nekretnine, korporacija preuzima plaćanje tih rata dok se nekretnina ne proda. Minimum 75 odsto od prodajne cene ide banci", izjavio je Miroslav Rebić iz "Sosijete ženeral" banke.

Eksperti veruju da ćemo za nekoliko godina imati centralizaciju vlasništva stanova. Ona će se dogoditi posle masovnije prodaje na licitacijama. Tako je nedavno bilo i u Češkoj.

"Ti stanovi, ubeđen sam, neće biti kupljeni na prvoj licitaciji, iako će biti ponuđeni po izuzetno povoljnoj ceni. Imaćemo ljude koji su u takozvanoj prvobitnoj akumulaciji izvukli svoj kapital i ulože ga u nekretnine i tako kontrolišu tržište", istakao je advokat Dragoljub Đorđević.

U maju je usvojen čitav niz propisa, kakav je i zakon o izvršnom postupku, koji poverioce stavljaju u ravnopravan položaj sa dužnicima. To je urađeno, pre svega, zbog harmonizacije propisa sa Evropskom unijom, ali na taj način potvrđujemo mehanizme kapitalizma za koji još nismo sigurni da ga možemo mentalno prihvatiti.

(RTS)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.