balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Stiv Džobs dao ostavku na mestu CEO Apple-a
(25.08.2011.)

Stiv Džobs, izvršni direktor kompanije Apple, dao je ostavku na svoju poziciju u kompaniji. Džobs, koji je na bolovanju od januara ove godine, predložio je Upravnom odboru da ga zameni Tim Kuk, dosadašnji Apple COO.

Kao razloge za svoju ostavku Džobs je naveo da je uvek govorio da će se povući sa svoje pozicije onda kada ne bude više mogao da obavlja svoje dužnosti.

"Uvek sam govorio da ako dođe dan kada više ne budem mogao da ispunim svoje dužnosti i očekivanja kao izvršni direktor Applea, biću prvi koji će to javiti. Nažalost, taj dan je došao."

Džobs se već nekoliko godina bori sa rakom pankreasa, a poslednje odsustvo započelo je 17. januara ove godine. Iako je njegov zamenik i budući novi izvršni direktor kompanije, Kuk, preuzeo poziciju u njegovom odsustvu, Džobs se ipak pojavio i na predstavljanju iPada 2, ali i na junskoj konferenciji.

Retka vrsta raka pankreasa Džobsu je otkrivena prvi put 2004. godine, a pre dve godine Džobs je imao transplantaciju jetre.

On ima značajan udeo u akcijama kompanije, čija vrednosti iznosi oko 2,1 milijardi dolara, ali je i najveći individualni deoničar kompanije Disney, sa vrednošću akcija oko 4,4 milijardi dolara. Godišnja plata Džobsa u Appleu iznosi jedan dolar.

stiv džobsDžobs, koji je jedan od osnivača kompanije Apple, 1984. godine otišao je iz nje zbog neslaganja sa članovima Upravnog odbora i osnovao kompaniju NeXT. Apple dve godine kasnije kupuje ovu kompaniju, a Džobs se vraća na svoju poziciju.

Zaposleni u Appleu primetili su da se Džobs sve ređe pojavljuje u kompaniji, preneo je WSJ, razlog tome je, pretpostavlja se, pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja.

Akcije Applea opale su za 7 posto samo par sati nakon što je informacija o Džobsovoj ostavci dospela u javnost.

Pedesetšestogodišnji Stiv sada će imati mesto predsedavajućeg Upravnog odbora kompanije, koje do sada nije postojalo u strukturi kompanije.

Art Levinskon, jedan od članova UO kompanije, rekao je ima puno poverenje da je Tim Kuk prava osoba za poziciju izvršnog direktora, ali i da će Džobs nastaviti služi Appleu svojoim jedinstvenom kreativnošću i inovacijama.

Džobsovo pismo ostavke u celini

Uvek sam govorio da ako dođe dan kada više ne budem mogao da ispunim svoje dužnosti i očekivanja kao izvršni direktor Applea, biću prvi koji će to javiti. Nažalost, taj dan je došao.

Zbog toga dajem ostavku na mesto izvršnog direktora Applea. Voleo bih da pređem, ukoliko bord misli da je to u redu, na mesto predsedavajućeg Upravnog odbora direktora, direktora i zaposlenog u Appleu.

Što se mog naslednika tiče, dajem jaku preporuku za imenovanje Tima Kuka kao izvršnog direktora Applea. Verujem da su najsjaniji i najinovativniji dani Applea pred nama i radujem se što ću to videti i doprineti uspehu u svojoj novoj ulozi.

Stekao sam neke od najboljih prijatelja u Appleu i zahvalan sam svima vama za sve ove godine tokom kojih sam mogao da radim uz vas.

Stiv

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.