balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Fiksne kamate, da ili ne?
(26.08.2011)

Da li želite da se osigurate od iznenađenja ili ste spremni da rizikujete i da vas kretanja na tržištu iznenađuju iz dana u dan?

Ovo je osnovno pitanje koje se treba postaviti pre donošenja odluke o izboru kredita sa fiksnom ili promenljivom kamatnom stopom.

Većina kredita je građanima na raspolaganju i po fiksnim i promenljivim kamatnim stopama. Građani mogu odabrati opciju koja im više odgovara.

kamatna stopaPrimenom fiksne kamatne stope konačna visina kamatne stope je određena u momentu potpisivanja ugovora i ostaje ista tokom celog perioda otplate, tako da su i rate za otplatu kredita poznate unapred.


Kod varijabilnih kamatnih stopa konačna visina kamatne stope zavisi od kretanja nekoliko promenljivih faktora i ukupna obaveza korisnika kredita prema banci se zbog toga ne može znati unapred već zavisi od navedenih promena na tržištu.

Promenljiva kamatna stopa se sastoji od dve komponente: marže banke (fiksni deo), definisane u momentu odobravanje kredita i promenljivog dela (referentne stope) koja je poznata u momentu odobravanja kredita, ali čije se kretanje u budućem periodu ne može predvideti sa većom sigurnošću.

Bitno je ugovorom o kreditu utvrditi uslove pod kojima se mogu menjati kamatne stope kako kasnije ne bi bilo neželjenih iznenađenja. Obratiti pažnju na detalje i maksimalno se potruditi da se ograniče oni uslovi na koje se može uticati.

Poznato je da ni banke ni korisnici ne mogu uticati na promenljivi deo, odnosno kretanje referentnih kamatnih stopa, ali zato se treba postarati da banke ne iskoriste mogućnost da mogu menjati svoje marže, što će dodatno uticati na promenu, odnosno nepovoljnost ukupnih uslova otplate kredita.

(Smedia)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.