balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Porez na Koka-Kolu (Coca-Cola)
(28.08.2011.)

U okviru reforme poreskog zakona vlada Francuske predviđa uvođenje poreza na bezalkoholna pića sa sadržajem šećera.

Kompanije Koka-kola i PepsiKo šokirane su ovakvim merama borbe za zdravlje nacije, izveštavaju francuska elektronska glasila.

koka kola pepsiFrancuska vlada, koja je već pokrenula reformu poreskog sistema uvođenjem specijalnog poreza za bogataše, na tome se neće zaustaviti. Premijer zemlje Fransoa Fijon već je predložio uvođenje poreza na slatka bezalkoholna pića. Zvanični Pariz na ovaj način želi da "ubije dve muve jednim udarcem"- pobrine se za zdravlje nacije i popuni budžet. Očekuje se da će novi porez, koji će stupiti na snagu početkom iduće godine, državnu kasu popuniti sa 120 miliona evra.

Nacionalna asocijacija prehrambene industrije je proračunala da će poreska stopa iznositi četiri centa za bocu od pola litre. Visina poreza ne izgleda visoka, ali sama ideja je izazvala uzbunu među svetskim proizvođačima gaziranih osvežavajućih pića.

Generalni direktor Koka-kole u Francuskoj i predsednik Nacionalnog saveza bezalkoholnih pića Tristian Farabe osudio je uvođenje takvog poreza uz napomenu da će kompanije proizvođači ispaštati tuđe grehe.

Ideja slatkog poreza uostalom nije nova, porezi na nezdrave artikle postoje u Danskoj i Mađarskoj. Porez na kolu i hamburger uvelo je nekoliko američkih država, a i ostale razmišljaju da ih slede po tom pitanju.

 

Veći zdravstveni troškovi Britanije i SAD zbog gojaznosti

Svaki drugi odrasli Amerikanac će 2030. godine biti gojazan, što će u velikoj meri povećati zdravstvene troškove te zemlje, upozoravaju američki stručnjaci s Univerziteta Kolumbija.

Naime, ukoliko se nastavi sadašnji trend, do kraja treće decenije ovog veka će 50 do 51 odsto Amerikanaca i 45 do 52 odsto Amerikanki imati indeks telesne mase (BMI) 30 ili više.

U Britaniji će do 2030. među muškarcima procenat gojaznih da se poveća sa sadašnjih 26 na 41 do 48 odsto, a među ženama sa 26 na 35 do 43 odsto.

Trenutno gojaznost ima udeo od dva do šest odsto u zdravstvenim troškovima država. U nekim zemljama ona je već premašila pušenje kao najveći uzročnik bolesti koji je moguće sprečiti.

Gojaznost se, inače, dovodi u vezu sa šećernom bolešću, rakom, srčanim bolestima i šlogom. Na osnovu toga dva tima su izračunala da bi američki troškovi za lečenje navedenih bolesti zbog učestalije gojaznosti do 2030. bili povećani za 48 do 66 milijardi dolara godišnje, dok bi britanski troškovi bili uvećani za 1,9 do dve milijarde funti godišnje.

To ukazuje da bi od efikasnije politike promovisanja zdravije težine i te kako bilo ekonomskih koristi, ističu američki i britanski stručnjaci.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.