balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

General Motors i LG prave automobil
(29.08.2011.)

LG već duže vreme isporučuje baterije za hibridne modele GM "ševrolet volt" i njegovog evropskog "rodjaka" model "opel ampera".

U okviru novog sporazuma koji su potpisali kompanije će zajednički da razradjuju i proizvode ključne delove električnih automobila.

Automobilski koncern "Dženeral Motos" (GM) i korejski LG će zajednički usavršavati tehnologije za električne automobile.

gmNajveću korist od partnerstva korejska kompanija će ostvariti činjenicom da će se u njenoj ponudi pojaviti danas sve traženija tehnološka rešenja za autoindustriju.

Prodaju hibridnog automobila "ševrolet volt" američka korporacija je pokrenula u decembru prošle godine. Ovaj automobil se startuje pomoću elektromotora, čije se baterije pune na običnoj kućnoj mreži, ali je "volt" opremnjen i dodatnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koga dopunjuje liltijum-jonska barterija za vreme vožnje. Dodatni motor (na benzin ili etanol) ovom automobilu omogućava prelazak do 610 kilometara sa jednim punjenjem.

Informativna služba GM navodi da će automobili proizvedeni u okviru partnerstva, za razliku od modela "volt" koji se za sada prodaju samo u SAD, biti namenjeni tržištima drugih zemalja, ali za sada se ne saopštava kada će se prvi takvi modeli i pojaviti.

GM je za prodaju u ovoj godini proizveo 4.488 primeraka "volt" i praktično su svi, kako tvrdi predstavnik kompanije, "virtuelno rasprodati", što znači da automobili već imaju kupce koji su položili kaparu. Rast prodaje, medjutim, koči prilično visoka cena od 32.000 dolara uz subvenciju za ekološki transport. U julu je u SAD prodato 125 automobila, dvostruko manje nego u februaru ove godine.

Za iduću godinu GM planira plasman obnovljene verzije "volt" čija će osnovna verzija biti za 1.000 dolara jevtinija od postojeće.

Početkom 2011. godine u Evropi je počeo prijem porudžbina za "bliskog srodnika" američkog "volta", automobil "opel ampera". Na tehničkom planu automobili su isti, a razlika je samo u spoljašnjoj opremi i broju opcija, s tim što su u Evropi ta vozila mnogo skuplja - 42.900 evra.


Rukovodstvo "Opela" je u junu objavilo da je koncern dobio porudžbine za 5.000 primeraka "ampera", a prvi će se vlasnicima isporučiti do kraja ove godine. "Opel" računa da do kraja 2012. godine proda deset hijada svojih elektromobila, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

(SEEbiz)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Avgust 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.