balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Vikiliks otrkio kako se špijuniraju ljudi

 

Vikiliks otrkio kako se špijuniraju ljudi
(05.12.2011.)

Najveće svetske kompanije za nadzor u telefone ugrađuju uređaj kojim pribavljaju informacije o korisnicima. Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž došao je do podataka koji potvrđuju da najveće svetske kompanije za nadzor koriste uređaj koji ugrađuju u pojedine modele ajfona i blekberija, pa nas na taj način špijuniraju, prate i pribavljaju informacije o nama.

spijunaža ljudi vikiliks- Nadzorne kompanije mogu da koriste vaš mobilni uređaj, ajfon ili blekberi, da vas slikaju bez vašeg znanja, da menjaju poruke koje pišete, lociraju vaše kretanje i imaju uvid u imejl kontakte. Vaš telefon takođe može da bude korišćen da snima i šalje informacije o vama čak i kad je u stendbaj-aranžmanu, može da snima razgovore, čak i slike - upozorio je Asanž. On je naglasio da najveća opasnost vreba zbog činjenice da ovaj uređaj može da pravi lažne poruke.

Stiven Murdok sa bezbednosne grupe univerziteta Kembridž naglasio je da posebno zabrinjava to što su svi ovi proizvodi dostupni u slobodnoj prodaji, bez ikakve kontrole, a da stanovništvo nije zaštićeno.

- Bez kontrole ove industrije sve više su ugrožena prava i slobode građana, a posebno pravo slobodnog izražavanja - rekao je Murdok.

Inače, aktivisti istraživanja pitanja privatnosti u Velikoj Britaniji obelodanili su mnoga senzacionalna otkrića ovog tipa u 287 dokumenata o međunarodnoj nadzornoj industriji, koju čini 160 kompanija iz 25 zemalja sveta.

(Kurir)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.