balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

Studenti su paraziti društva

 

Studenti su paraziti društva
(08.12.2011.)

Prag - Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio da su studenti koji po sadašnjem sistemu studiraju besplatno tj o trošku države, paraziti u društvu.

On se u Ostravi založio za uvođenje školarine na univerzitetima.

vaclav klaus predsednik"Ubeđen sam, i to ne samo ja, da osnovna i srednja škola spadaju u kategoriju javnog dobra i zato je logično da je država treba da ih finansira. Visoka škola je nešto čime svako od vas na bitan i izrazit način uvećava svoj ljudski kapital, sposobnost da se ostvari u društvu i u svom ličnom životu", kazao je Klaus studentima Ekonomskog fakulteta Rudarsko-tehničkog univerziteta u Ostravi. 

On je ocenio da je besplatno studiranje predstavlja parazitiranje studenata u društvu. "To je vaša lična investicija u sebe same i zato mislim da vi treba to da finansirate", rekao je Klaus. 

Češki predsednik je, podržavajući plan vlade da uvede školarine, dodao da, međutim, nije protiv toga da država studentima pomaže preko stipendija ili pri otplati studentskih kredita. 

Prema predlogu koji vlada namerava da razmotri do kraja godine, školarina bi maksimalno iznosila 400 evra po semestru, a namenske kredite za školarinu studenti bi počeli da otplaćuju odmah po završetku studija i morali da ih otplate najkasnije za 15 godina. 

Prema tom predlogu, kredite bi studentima davale komercijalne banke, a država bi bankama dotirala kamate kako bi oni bili što povoljniji. 

Po dosadašnjem sistemu, studije na univerzitetima i visokim školama u Češkoj besplatne su ne samo za Čehe već i za strance koji češki znaju dovoljno dobro da prate nastavu na tom jeziku.

(B92)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.