balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

studentkinja praksa

 

Uvesti praktično znanje u nastavu
(08.12.2011.)

U obrazovnom sistemu Srbije neophodna je veća primena praktičnog znanja, kao i praćenje inovacija u privredi i celom društvu, ocenjeno je danas na Forumu studenata i privrednika.

praksa na fakultetuPored većeg ulaganja u sistem obrazovanja kao najvažnijeg resursa savremenog društva, neophodno je i da privrednici više ulažu u obrazovanje svojih zaposlenih, poručeno je na panelu u Domu omladine na kojem su učestvovali i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Tadić je rekao da je uvek potrebno više investiranja u obrazovanje, jer je znanje jedan od glavnih faktora razvoja društva i podsetio kako su neki izumi poput parne mašine promenili svetsku privredu.

- Tako i sva nova otkrića zahtevaju da se društva i države prilagođavaju, a one koje to ne čine brišu se sa ekonomske mape sveta - rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanja studenata tokom dvoipočasovnog panela Tadić je istakao da su Srbiji potrebne brze promene, političkog i obrazovnog sistema, ali i svakog pojedinca, jer smo mnogo vremena izgubili devedestih godina prošlog veka ali i nakon promena 2000.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević je istakao da u Srbiji ima dovoljno studenata, ali da je u razvijenim zemljama efikasniji proces sudiranja.

- Na milion stanovnika u Srbiji studira 36.000 osoba, a u zemljama EU 39.000. Dosta mladih studira i kod nas, ali je u razvijenim zemljama studiranje efikasnije, mada je proces i u Srbiji skraćen nakon reformi - rekao je rektor.

Kovačević je poručio da bi i privrednici trebalo da se uključe u obrazovni proces i da primaju studente na praksu, barem po jedan semestar.

Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da se u Srbiji školuju kadrovi u skladu sa zahtevima privrede, ali da je problem definisati zahteve tržišta rada u zemljama u tranziciji.

Radun: Na fakultetima se uči kao i pre 30 godina
Predsednik Srpske asocijacije menadžera Bojan Radun ocenio je da srpski obrazovni sistem daje dobre kadrove u oblastima gde je lakše povezati teoriju i praksu, kao što su tehički fakulteti, ali da se u društvenim naukama uči još kao pre 30 godina.

- Ne može da se kaže da je obrazovanje u Srbiji loše, jer daje najširu osnovu za dalje usavršavanje, ali diplomci koji izadju sa fakuleteta u Srbiji nisu spremni da se sutradan zaposle i snađu - ocenio je on.

Radun, koji je i izvršni direktor komapnije Nektar, kazao je da predstavnici svih 300 kompanija članica Srpske asocijacije menadžera imaju probleme da nadju kvalitetne kadrove, zbog nedostatka prakse u obrazovanju.

(Blic)

 


Neke vesti i zanimljivosti sa našeg portala:

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.