balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fleksibilno radno vreme štedi novac
02.07.2011.

Dsnas je potrebno, a i moguće ostvariti uspešno poslovanje uz fleksibilno radno vreme. Takvim pristupom bi se uštedelo i novca i živaca. Na ovaj način se najviše povećava produktivnost na samom poslu.

"Jedna od najneproduktivnijih stvari koje radimo u čitavoj ekonomiji je migracija miliona osoba u centralne poslovne distrikte svakog jutra i njihov povratak kućama svake večeri – kada je njihov mozak sve što nam je potrebno".

Iako su još sredinom osamdesetih godina u svojoj knjizi "The third wave", Alvin i Heidi Toffler, prepoznali potrebu za fleksibilnim radnim vremenom sa ovakvom vrstom organizacije radnog vremena susrećemo se tek nekoliko godina unazad.

Fleksibilno radno vreme predstavlja oblik promenljivih radnih šema, za razliku od tradicionalnog fiksnog računanja radnog vremena, koje se vezuju za radno mesto u skladu sa potrebama zaposlenih i organizacije.

Uobičajno je poštovanje određene obavezne prisutnosti u kompaniji uz mogućnost kliznog vremena dolaska na radno mesto ili odlaska sa istog radi ispunjenja dnevnog, sedmičnog ili mesečnog planiranog salda radnih sati.

U protekloj deceniji, napredak komunikacione tehnologije, trend "virtualne organizacije" uz pristup kompanijskim resursima sa udaljenih lokacija i sveprihvatljiviji "cloud computing", omogućili su da rad od kuće postane jedna od najzastupljenijih kategorija fleksibilnog radnog vremena.

Prednosti za kompaniju i zaposlene


Istraživanja pokazuju da su vodeće svetske kompanije, uvođenjem fleksibilnog radnog vremena u vreme recesije, efektivno smanjile neproduktivan rad, povećale zadovoljstvo zaposlenih, smanjile troškove poslovnog prostora, privukle i zadržale bolje kadrove, povećale produktivnost i smanjile potrebu za prekovremenim satima na radnom mestu. Koncept "Work-life" balans doneo je usklađivanje troškova prema potrebama poslovanja, povećanje efikasnosti usled boljeg planiranja privatnih potreba zaposlenog i smanjenje troškova transporta usled mobilnog radnog okruženja.

(eKapija)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.