balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakulteti u Srbiji mogu da propadnu
04.07.2011.

Fakulteti su pod pritiskom države odustali od poskupljenja školarina, ali upozoravaju da zbog dugova koji država ima prema njima jedva opstaju.

fakulteti pred bankrotomRektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević kaže da su fakulteti oprostili dug države koji se meri stotinama miliona evra, ali da situacija postaje još teža jer država odbija da potpiše ugovor sa faklutetima što je po zakonu dužna i uplati novac na ime materjalnih troškova koji raste od 2005.

“Fakulteti žive od danas do sutra. Gasimo požare. Zimski semestri su teži od letnjih, jer dolazi grejanje. Imamo probleme sa investicijama. Zgrada Matematičkog fakulteta propada, Geografija nema svoju zgradu, Biološki fakultet se zida od devedesetih, a Elektrotehnički od sedamdesetih godina. Ali znamo gde živimo, kolika je kriza, pa se nekako snalazimo”, prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Za celo visoko obrazovanje, svih osam državnih univerziteta, godišnje se izdvaja 200 miliona evra. A Slovenija samo za Ljubljanski univerzitet, koji je duplo manji od Beogradskog, troši svake godine 300 miliona evra, kaže Kovačević.

On kaže i da su visokoškolske ustanove realne u očekivanju da se reši problem finansiranja i da shvataju da država ne može da izdvoji više za fakultete, ali bi onda trebalo da im vrati imovinu.

“Država ne može više od ovoga i fakulteti moraju sami da se dovijaju, što iz školarina, što kroz druge prihode. Od duga za troškove više bih voleo da nam vrate imovinu Univerziteta, kada dobijemo zakon o restituciji. Od imovine bismo mogli da finansiramo fakultete i stipendiramo studente”, objašnjava Kovačević.

On kaže i da je trenutno najlošija situacija na prirodnim naukama, gde je mali broj studenata a laboratorijske vežebe su jako skupe.

"Sada jedino Stomatologija nije vratila cenu školarina, ali dekan je dao veoma razumno objašnjenje. Sa novcem kojim raspolaže ne može da održi kvalitet nastave, obezbedi praksu i materijal za vežbe. Teška situacija je na Poljoprivrednom, gde su smanjili plate za 20 odsto", navodi Kovačević.

Kovačević kaže i da je uprkos teškoj krizi u kojoj se nalaze fakulteti podržao stav ministarstva da se školarine smanje, jer su i građani u teškoj finansijskoj situaciji.

"Roditelji treba da daju više od jedne plate za kiriju, hranu i školarinu. Jeste da fakulteti poslednje tri godine nisu dizali cene, osim za stopu inflacije, ali i to je previše za prosečnu porodicu", navodi Kovačević.

(B92)

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.