balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bogati Rusi prebacuju novac u Evropu
09.06.2011.

Imućne ruske biznismene sve više privlači aktiva u Evropi, a posebno nekretnine, koje se više cene od gotovine, objavio je njujorški dnevnik "Volstrit džornal".

List ocenjuje da ruski bogataši prebacuju novac u Evropu jer su zabrinuti zbog sporog ekonomskog oporavka i neizvesne političke situacije u vreme predstojećih izbora

Bogati Rusi prebacuju novac u EvropuSamo 12 bogatih biznismena čuva značajan deo svoje ušteđevine u rubljama, ali se 2009. godine tri puta smanjio broj onih koji su ruskoj nacionalnoj valuti poverili svoju imovinu, navodi se u zajedničkoj anketi švajcarske komercijalne banke UBS AG i "Kemden medija" (Campden Media) među preduzetnicima koji ostvaruju promet od 100 miliona dolara godišnje i sa ličnim bogatstvom većim od 50 miliona dolara.

Dok je pre tri godine dve petine anketiranih u ruskoj valuti videlo "sigurnu luku", do 2011. godine ovaj broj se smanjio na svega pet odsto. Zabrinutost najčešće izaziva položaj rublje, inflacija i stanje u ruskim banakama.

"Nekretnine a ne gotovina sve češće je najsigurnija aktiva", smatra izvršni direktor "Kemden medija" Dominik Samjuelson.

Najpopularnija među ruskim biznismenima je i dalje kupovina nekretnina na jugu Francuske i u Londonu, kaže Greg Robinson iz UBS.

London je među Rusima popularan ne samo zbog svojih obrazovnih mogućnosti već i zbog osećanja lične bezbednosti, ističu autori istraživanja.

Kako ne bi izazvali sumnju i kako bi sačuvali tajnost ankete, stručnjaci UBS nisu postavljali pitanja o politickim motivima prebacivanja sredstava u inostranstvo. Ekonomisti i drugi stručnjaci međutim smatraju da je odliv kapitala iz Rusije počeo kad je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev sklonio sa mesta gradonačelnika Moskve Jurija Luškova, prenosi ruski poslovni dnevnik "RBC dejli".

Eksperti sem toga ukazuju na neizvesnost u predstojećim izborima. Za sada ni Medvedev ni premijer Vladimir Putin nisu objavili svoju odluku o kandidaturi.

(Economy.rs, Tanjug)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Jul 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.