balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dozvoljena kupovina Delta Maxija
14.07.2011.

Komisija za zaštitu konkurencija donela odluku kojom je belgijskom „Delezu” dozvoljeno da kupi naš najveći trgovinski lanac.

Belgijskom „Delezu” dozvoljeno je da preuzme „Delta maksi”. Komisija za zaštitu konkurencije juče je donela odluku kojom je odobrena koncentracija, odnosno kupovina 100 odsto našeg najvećeg trgovinskog lanca. To praktično znači da nema smetnji da „Maksi” supermarketi i „Tempo” hipermarketi pređu u vlasništvo „Deleza”, pošto je komisija utvrdila da se time ne narušava, ne sprečava, niti ograničava konkurencija u Srbiji.

Dozvoljena kupovina Delta Maxija– Sprovođenjem ove koncentracije neće doći do kumulacije tržišnih udela učesnika, budući da kupac do sada nije bio aktivan na našem tržištu. Eliminišu se i bilo kakvi potencijalni negativni efekti koji mogu proisteći iz povezanosti na različitim nivoima proizvodnje ili distribucije, a koncentracija neće imati bilo kakve negativne efekte, jer kupac nije do sada bio prisutan u Srbiji – navode u Komisiji za zaštitu konkurencije.

– Realno je očekivanje da će „Delez grupa” dati ozbiljan zamajac poslovanju brojnim domaćim proizvođačima u funkciji dobavljača ove grupe, i to ne samo i isključivo za potrebe snabdevanja objekata u okviru našeg nacionalnog prostora, već i za veliki broj maloprodajnih objekata izvan granica naše zemlje u vlasništvu budućeg trgovca – ističe se u saopštenju.

Iako je još početkom marta, firma Miroslava Miškovića prodala Belgijancima svoj maloprodajni lanac, za donošenje ove odluke bilo je potrebno četiri meseca, jer je komisija angažovala Institut za ekonomske nauke kako bi se utvrdilo koliko je tačno tržišno učešće „Maksija” u Srbiji i Beogradu. Prema nezvaničnim informacijama procenjeno je da je učešće u Beogradu oko 40 odsto, dok je u Srbiji osetno manje.

Sada, kada mu je dozvoljeno da preuzme „Delta maksi”, „Delez” će u svojoj mreži objediniti veliki deo trgovinske mreže Balkanskog poluostrva, jer ovaj trgovac već posluje u Grčkoj i Rumuniji. Kupovinom „Maksija”, „Delez” će preuzeti radnje, ne samo u Srbiji, već i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji i Bugarskoj. Na taj način, procenjuju u „Delezu”, dobija se tržište od oko 55 miliona ljudi, a biće objedinjeno oko 800 prodavnica u sedam zemalja i oko 28.000 zaposlenih. Od toga, u vlasništvu „Delta maksija” je oko 450 prodavnica i 15.000 zaposlenih u pet zemalja.

Belgijska „Delez grupa” platila je početkom marta maloprodajni lanac „Delta maksi” 932,5 miliona evra. „Delez” posluje na tri kontinenta, ima 2.816 prodavnica, zapošljava 138.600 ljudi, a prošle godine imala je prihod od 20,8 milijardi evra.

----------------------------------------------------------------

Šta namerava novi vlasnik

Direktori „Delez” grupe do sada nisu bili voljni da govore o konkretnim planovima za Srbiju, niti o konceptu formiranja cena koji će zastupati kod nas, ali je gotovo sigurno da neće doći do rebrendiranja objekata odnosno promena imena „Maksi” supermarketa.

Još jedan bitan koncept poslovanja „Deleza” je insistiranje na velikoj ponudi proizvoda privatne robne marke, pa će tako biti i u Srbiji. Ono što će biti dobra vest za proizvođače hrane u Srbiji je da se „Delez” u kategoriji svežih proizvoda uglavnom oslanja na domaće proizvođače.

(Politika)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Jul 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.