balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studenti biraju drzavne fakultete
14.07.2011.

Više mladih je ove godine zainteresovano za studije na državnim fakultetima. I profesori i studenti, međutim, upozoravaju da se upisne kvote ne planiraju na osnovu stanja na tržištu rada, zbog čega diplomci teško pronalaze posao.

Studenti biraju drzavne fakulteteInteresovanje mladih za studije na državnim fakultetima veće je nego prošle godine, pre svega zbog mogućnosti studija o trošku države i kvaliteta nastave. Dozvolu za upis većeg broja studenata dobili su arhitektura, stomatologija i filologija.

Više mladih nego inače, tražilo je mesto i na nekom od fakulteta prirodnih nauka. Po završetku školovanja, do posla će najbrže doći stručnjaci informacionih tehnologija, inženjeri elektrotehnike i matematičari.

Za razliku od njih, pravnici imaju ozbiljan problem kada je u pitanju zaposlenje.

"Ako bi se mi pitali, mi bismo ozbiljne razgovore poveli u državi za smanjenje broja upisa, možda negde na hiljadu ili hiljadu i po", kaže dekan Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević i dodaje da, ipak, to ništa ne rešava, ako država nema upisnu politiku kada je reč o studijama prava.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Milan Popović smatra da bi kvote trebalo revidirati, ali da time ne treba da se bave fakulteti.

Prorektor beogradskog univerziteta Neda Bokan objašnjava da su kvote na nivou kapaciteta fakulteta, broja nastavnika, poslovnog prostora, dok potrebe privrede i društva nisu sagledane.

Na posao najduže čekaju profesori opštenarodne odbrane i društvene samozaštite - oko četiri i po godine. Posao u struci najteže nalaze lekari opšte medicine, za razliku od oftalmologa i ginekologa koji se lakše zapošljavaju.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević navodi da se studentima medicine dugo ne odobravaju specijalizacije. "Oni završe teške studije koje traju šest godina, pa ako im posle četiri godine ne date nešto da specijalizuju, oni praktično nemaju nikakve šanse", kaže Kovačević.

I profesori i studenti smatraju da je potrebno stvoriti stabilno tržište rada, stabilnu ekonomiju i što pre usvojiti strategiju obrazovanja, kako bi se školovali kadrove koji su potrebni.

(RTS)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Jul 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.