balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zlato sve skuplje
14.07.2011.

Tražnja za zlatom porasla u poslednjih deset godina u svetu deset puta, pa se očekuje da će ove godine unca vredeti 2.000 dolara, sa dugoročnom tendencijom rasta.

To se nije odrazilo na povećan promet ili tražnju u srpskim zlatarama, ali su pojedinci koji su prepoznali tržišna kretanja, ipak, počeli trgovanje na međunarodnim robnim berzama.

Zlato sve skupljePre nekoliko godina počele su da padaju akcije na Beogradskoj berzi, a u svetu je zabeležen vrtoglavi rast cene zlata.

Pre pet godina, oročenih 1.000 evra sa prosečnom kamatom od šest odsto danas bi bilo oko 1.500 evra. Međutim, da je za 1.000 evra kupljeno zlato, zarada bi bila veća za 140 odsto, odnosno, imali bi 2.400 evra. Većina građana nije prepoznala šansu za zaradu kroz investiranje u zlato.

"Kupovna moć je mala i narod ne može sebi da priušti kupovinu. Uglavnom menja stari nakit ili ga dorađuje i u nekim slučajevima ga prodaju, a cena je nezapamćena i postoji mogućnost da ide gore", kaže zlatar Aleksandar Despotović.

Ako slaba kupovna moć ograničava kupovinu nakita, to ne znači da pojedinci nisu prepoznali robne berze kao izvor zarade.

Kolike su državne rezerve u zlatu?

Berzanski analitičar Nikola Bulajić kaže da je svakim danom sve više klijenata upoznato sa situacijom kretanja cene zlata i energenata na svetskom tržištu i zainteresovani su da na taj način trguju, jer tako mogu da osete razliku prinosa koji se ostvaruje u banci i na samoj berzi.

Zlato sve skuplje"Prinos koji možete da zaradite na godišnjem nivou ovde možete da zaradite na mesečnom nivou", rekao je Bulajić.

Iako se dugoročno očekuje povećanje cena zlata do 2.300 dolara za uncu, trgovanje tim plemenitim metalom mora biti pažljivo, jer su mnogi nestručnim radom više gubili nego dobijali.

Do 1971. godine u svetu je važio zlatnovalutni standard pa je svakih 35 dolara bilo pokriveno uncom ili sa 31 gramom zlata. Teško je da će se vratiti zlatno valutni sistem ali je izvesno da valuta koja ima pokriće u zlatu ima i nižu inflaciju.

"Kada inflacija raste onda i cena zlata raste kao nešto što je zaštita od bilo kakvog inflatornog uticaja. Cena zlata je uvek povezana sa cenom kamata", kaže profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.

Narodna banka Srbije nije nadležna za trgovinu zlatom i ne saopštava kolike su srpske devizne rezerve u zlatu. Ipak, sa 300 kilograma zlata, koliko smo dobili sukcesijom SFRJ pretpostavlja se da državne rezerve u zlatu vrede oko milijardu evra.

(RTS)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Jul 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.