balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koji je najskuplji grad na svetu?
16.07.2011.

Glavni grad Angole, Luanda, već drugu godinu zaredom najskuplji je grad na svetu, rezultati su istraživanja američke konsultantske kompanije Mercer.

Više nego iznenađujuća rang-lista bazirana je na osnovu cena troškova života u 214 svetskih gradova.

Posle Luande, najskuplji grad na svetu jeste Tokio, dok treće mesto drži još jedan predstavnik Crnog kontinenta, Ndžamena, prestonica Čada.

Listom dominiraju evropski, afrički i azijski gradovi. Među prvih deset nalaze se i Moskva, Ženeva, Osaka, Cirih, Singapur, Hongkong i Sao Paulo.

Koji je najskuplji grad na svetu?Prilikom rangiranja gradova, kompanija Mercer uzela je u obzir čak 200 različitih parametara, od troškova stanovanja, transporta, cena hrane, odeće, pa čak i koliko je novca potrebno izdvojiti za zabavu, odnosno provod.

Možda najviše zbog poslednje stavke, Njujork, koji je zauzeo 32. poziciju, korišćen je kao referentni indeks, odnosno bazni grad, a svi ostali gradovi upoređivani su sa cenama života u Velikoj jabuci.

Ipak, dva ključna kriterijuma bila su vrednost valute ispitivanog grada u odnosu na američki dolar i inflacija za proteklih godinu dana.

Iako su cene osnovnih životnih namirnica u Luandi dvostruko niže u odnosu na evropske ili gradove u Americi, troškove života u prestonici Angole najviše podižu cene stanovanja. Naime, za iznajmljivanje dvosobnog nenameštenog stana u Luandi treba izdvojiti oko 7.000 dolara, što je dvostruko više od cene takvog stana u Evropi ili Americi.

Poređenja radi, mesečni najam dvosobnog stana na Menhetnu u Njujorku, koji je najskuplji grad u Americi, iznosi 4.300 dolara. U Šangaju za takav stan treba izdvojiti 3.345 dolara, dok za rentiranje dvosobnog stana u Rimu treba platiti 2.455 dolara.

Neki od primera skupoće u Luandi jesu i cene takozvane fast-fud hrane. Naime, dok za jedan takav obrok u Njujorku treba platiti oko sedam, u Luandi treba izdvojiti čak 20 dolara.

Evropa ostala na nivou iz 2010.

Inače, kompanija Mercer istraživanje o skupoći svetskih gradova radi na zahtev velikih multinacionalnih kompanija kojima istraživanje olakšava određivanje idealne pozicije za investiranje i poslovanje.

Takođe, velike firme koriste podatke kako bi odredile troškove premeštanja svojih zaposlenih u druge zemlje, jer je neophodno da im omoguće podjednake uslove za život kakve imaju u matičnoj državi.

Istraživač u kompaniji Mercer Natali Konstantin-Metral kaže da multinacionalne kompanije zahtevaju od njene firme da im ispita troškove života u određenom gradu, kako bi procenile da li je taj grad atraktivan za ulaganje u njega.

"Kompanije koje šalju svoje najkvalitetnije kadrove u te gradove moraju svojim ljudima da pruže sličan standard poput onog koji imaju kod kuće. Tako nešto u nekim afričkim zemljama može da bude izuzetno skupo, a najbolji dokaz je prestonica Angole", kaže Konstantin-Metral.

Ona je dodala da životni troškovi u Evropi nisu porasli u odnosu na prošlu godinu, kao i da su najskuplji gradovi za strance Moskva, Ženeva i Cirih.

(Press)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Jul 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.