balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Japan ostvario iznenađujući trgovinski suficit u junu
20.07.2011.

Japan je u junu ostvario trgovinski suficit po prvi put u poslednja tri meseca, pokazali su danas zvanični podaci, što ukazuje da se ta treća po veličini svetska privreda oporavlja od posledica zemljotresa i cunamija od 11. marta brže nego što se očekivalo.

Japansko Ministarstvo finansija je saopštio da je u junu ostvaren trgovinski suficit od 70,7 milijardi jena (897 miliona dolara), što je tek deseti deo suficita iz istog meseca lani, ali predstavlja uspeh budući da su analitičari očekivali deficit od 148,6 milijardi jena (1,88 miliona dolara), prenela je agencija AFP.

Japan ostvario iznenađujući trgovinski suficit u junuPodaci su pokazali da je vrednost izvoza prošlog meseca iznosila 5,78 biliona jena (73,2 milijarde dolara) ili 1,6 odsto manje u odnosu na jun 2010, što je mnogo manji pad u odnosu na onaj od 10,3 odsto iz maja i 12,4 odsto iz aprila.

Sa druge strane, japanski uvoz je istovremeno porastao za 9,8 odsto na 5,71 bilion jena (72,3 milijarde dolara), što je već 18. mesec rasta zaredom, a posledica je visokih cena nafte i ostalih sirovina, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Analitičari upozoravaju da, iako najnoviji podaci ukazuju da se oporavak Japana od prirodne katastrofe sredinom marta odvija brže nego što se očekivalo, i dalje su prisutni rizici poput restrikcija električne energije zbog oštećenja nuklearnih reaktora, slabosti američke privrede i dužničkih problema u evrozoni.

(Economy.rs, Tanjug)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Jul 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.