balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studenti u ulozi profesora
20.07.2011.

Studentima koji će biti angažovani na opismenjavanju Roma grad Beograd će obezbediti stipendije za plaćanje školarine na fakultetu na kom studiraju.

Grad Beograd i nevladina organizacija "Građanske inicijative" realizovaće projekat opismenjavanja 70 odraslih Roma i Romkinja u pet naselja koja su nastala posle raseljavanja ovih porodica iz kartonskih kuća ispod mosta Gazela.

Studenti u ulozi profesoraČasove čitanja i pisanja držaće studenti beogradskih fakulteta, i to u društvenim centrima u okviru novoformiranih naselja, a zauzvrat grad Beograd će studentima obezbediti stipendije za plaćanje školarine na fakultetu na kom studiraju.

"Građanske inicijative" će u saradnji sa studentskim organizacijama putem javnog konkursa odabrati deset samofinansirajućih studenata koji će biti angažovani na opismenjavanju Roma. Zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić i izvršni direktor udruženja Miljenko Dereta potpisali su juče Memorandum razumevanja o saradnji na projektu.

- Grad Beograd je uložio ogromne napore u poboljšanje uslova života raseljenih romskih porodica. Najviše je urađeno za najmlađe, posebno u obrazovanju. Za razliku od njih, veliki broj odraslih Roma nema čak ni osnovnu školu. Ne znaju da čitaju i pišu, sastave pismo ili molbu. Ovo je konkretan primer uspešne saradnje gradske vlasti sa predstavnicima civilnog sektora na rešavanju jednog velikog problema. Oni će u toku leta steći osnovnu veštinu pismenosti, a ideja je da tu praksu nastavimo cele godine - rekao je Krkobabić.

Nedavno je Press objavio priču o Fekriji Mučić koja je napustila školu posle četvrtog razreda, ali želi da njeni sinovi završe školovanje. Porodica Mučić živela je ispod Gazele, a sada je smeštena u Barajevu.

Za sve školarce koji su živeli u nehigijenskom naselju ispod Gazele i koji su raseljeni grad Beograd svake godine obezbeđuje garderobu i besplatne udžbenike, kao i autobus koji decu vozi do škole i nazad. Prošle školske godine 97 učenika iz nehigijenskog naselja upisano je u redovnu osnovnu školu, specijalnu školu i školu za osnovno obrazovanje odraslih. Ove godine u prvi razred krenuće 17 mališana.

(Press)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Jul 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.