balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svaki peti student - večiti
22.07.2011.

Studenti koji su počeli studije pre „Bolonje“ moraju da diplomiraju do 2014. godine. Oni koji do propisanog roka ne završe fakultet biće automatski izbačeni.

PROSLAVE 20 godina mature mnoge su zatekle - usred ispitnog roka. Jer, nije malo onih koji su vlasnici indeksa i više od dve decenije. Čak svaki peti akademac Univerziteta u Beogradu je u kategoriji „večitih studenata“. Ali, neće tako moći još dugo.

Svaki peti student - večitiPrema novom Zakonu o visokom obrazovanju, provobitno im je ostavljen rok do oktobra ove godine da dobiju diplomu, ili će da budu automatski ispisani. Sada imaju fore do oktobra 2014. godine.

A, prema podacima rektora BU prof. dr Branka Kovačevića, od 90.000 studenata ovog univerziteta, blizu 18.000 je „starih studenata“. Broj se značajno smanjio, jer su oni do pre nekoliko godina činili 40 odsto svih akademaca.

- Statistiku su nam najviše popravili privatni fakulteti. Većina neuspešnih se sa državnih prebaci na privatne fakultete i tamo lakše diplomira - kaže, za „Novosti“, prof. dr Sima Avramović, predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu. - Različiti su razlozi zbog kojih studije nekima traju i po dve decenije. Većina počne da radi ili odustane zbog porodičnih obaveza, rađanja dece... Malobrojni su oni koji dolaze redovno na ispite, a ne mogu da ih polože.

U proseku, akademci diplomiraju za osam i po godina. Duže od devet godina studira se na Veterini, Arhitekturi i Rudarsko-geološkom fakultetu.

Profesor Avramović objašnjava i da je novi zakon prilično rigorozan prema akademcima koji studiraju po starim programima, a ne uspeju do 2014. godine da polože i poslednji ispit.

Ako ne iskoriste rok do 2014. godine, moraće da se ispišu sa fakulteta i, eventualno, upišu na neki drugi, ali ne iz iste oblasti. Na primer, sa Pravnog fakulteta u Beogradu može da se upiše na isti fakultet nekog drugog univerziteta, a ako hoće da i dalje studiraju u Beogradu, moraće da biraju fakultete koji nemaju veze s pravom. Mogu da im se priznaju položeni ispiti, ali ne i da se školuju o trošku države.

Ni akademci koji su upisali studije „po Bolonji“, 2006. godine ili kasnije, neće moći doveka da studiraju. Njima su studije „oročene“ na najviše osam godina, a lekari mogu da budu vlasnici indeksa dve godine duže.

(Večernje NOVOSTI)

 


Neke vesti i zanimljivosti iz meseca: Jul 2011

JOŠ VESTI...
ZANIMLJIVOSTI...

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.