balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećan broj milionera u svetu
02.06.2011.

Svetska populacija milionera je prošle godine primetno uvećana, zaključuje se iz podataka "Boston konsalting grup" (BCG).

Broj domaćinstva sa imovinom vrednom preko milion dolara porastao je za 12,2 odsto na 12,5 miliona. U globalnom bogastvu ova domaćinstva učestvuju sa 39 odsto, iako je u celini gledano milionerskih domaćinstava veoma malo, skromnih 0,9 odsto od ukupnog broja.

Udeo milionera u svetskom blagostanju je za godinu dana porastao sa 37 procenata u 2009. godni. U azijsko-pacifičkoj regiji udeo ukupnog blagostanja u rukama bogataša je povećan za 2,9 procentnih poena, u Severnoj Americi za 1,3 procentnih poena.

Najveći broj dolarskih milionera živi u SAD, 5,2 miliona domaćinstava, a dalje sledi Japan, (sa 1,53 miliona) i Kina (sa 1,11 miliona). Najgušća koncentracija domaćinstava sa bogatstvom većim od milion dolara zabeležena je u Singapuru, 15,5 odsto ukupnog broja stanovništva, dok je prosek u svetu 0,9 odsto. Broj Singapuraca sa jednim ili više miliona dolara za godinu dana je povećan čak 33 odsto.

milioniMeđu evropskim zemljama najveći udeo milionera je u Švajcarskoj, 9,9 procenata.

Ukupna visina svetskog blagostanja, koju BCG razmatra kao sumu aktive fizičkih lica porasla je u 2010. godni drugu godinu za redom za devet biliona dolara (8,0 odsto) na rekordnih 121,8 biliona.

Eksperti procenjuju da će globalno bogatstvo da raste u proseku za 5,9 odsto godišnje do kraja 2015. godine, kada će dostići oko 162 biliona dolara.

Najbržim tempom rašće bogatstvo zemalja sa privredom u usponu. Tako se u Indiji očekuje rast od 18 odsto, a u Kini 14 procenata, čime će se udeo azijsko-pacifičke regije u strukturi svetske aktive povećati sa 18 u 2010. godini na 23 odsto u 2015.

Najbogatija svetska regija je prošle godine bila severna Amerika, gde je aktiva bila na nivou od 38,2 biliona dolara, što je bezmalo četvrtina globalnog bogatstva. U Evropi je bogatstvo raslo sporije od proseka, za 4,8 procenta.

Na Bliskom istoku i Africi bogatstvo je za godinu dana poraslo za 8,6 procenta, u Latinskoj Americi za 8,2 odsto. U Japanu je međutim, bogatstvo opalo za 0,2 odsto na 16,8 biliona dolara. Do nedavno, 2008. godine na Japan je otpadala više od polovine bogatstva azijsko-pacifičke regije, a 2010. godine je opalo na skoro 44 procenta.

(Economy.rs, Tanjug)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.