balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobilni telefoni izazivaju rak
02.06.2011.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije uvrstili mobilne na listu izazivača kancera, zajedno sa olovom, hloroformom i izduvnim gasovima iz automobila.

Zračenje koje prouzrokuju mobilni telefoni može da izazove rak, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Radijaciju iz mobilnih SZO je uvrstila u istu kategoriju sa olovom, hloroformom i izduvnim gasovima iz automobila.

Stručnjaci ove svetske organizacije utvrdili su da je potrebno više desetina godina da bi se efekti zračenja mogli videti, ali da zračenje telefona deluje na ljudski mozak slično kao zračenje mikrotalasne rerne na hranu!

Mobilni „kuva" mozak

Naučnici Međunarodne organizacije za istraživanje tumora, koja radi u okviru SZO-a, proučavali su stotine naučnih studija na temu uticaja mobilnih telefona na ljudsko zdravlje i zaključili da postoji dovoljno dokaza o tome da telefoni mogu uzrokovati rak.

- Kod većine spoljnih faktora izloženost mora da traje nekoliko desetina godina pre nego što vidimo posledice - rekla je doktorka Kejt Blek, šef neurologije u bolnici „Sedars-Sinaj" u Los Anđelesu.

mobilniDoktorka Blek je objasnila da je tip zračenja koji proizvodi mobilni telefon sličan zračenju koje nastaje kod mikrotalasne rerne.

- Mikrotalasna radijacija, najjednostavnije rečeno, radi mozgu isto što se i hrani događa u mikrotalasnoj rerni, lagano ga kuva! Tako da, osim rizika od raka, može da se desi niz usputnih pojava kao što je uticaj na pamćenje - objasnila je Blekova.

Naučnici upozoravaju da su najviše u opasnosti osobe koje koriste mobilni telefon više od 10 godina, kao i deca, čije su lobanje tanje, pa zračenje može ući dublje u mozak.

- Rak na mozgu se razvija kroz duži vremenski period. Zbog toga smatram da je dobro na vreme upozoriti da bi dugotrajno izlaganje radijaciji iz mobilnog telefona moglo biti štetno - upozorio je Henri Lej, bioinženjer na Univerzitetu u Vašingtonu, koji se 30 godina bavi radijacijom.

Inače, SZO klasifikuje uzročnike tumora u pet nivoa, od „sigurno kancerogen za ljude" do „verovatno nije kancerogen", a grupa u koju su uvršćeni mobilni (2B) jeste u sredini ove kategorizacije, odnosno „verovatno kancerogen". U toj grupi nalaze se i olovo, DDT (jedan od najpoznatijih insekticida), izduvni gasovi automobila, hloroform i slično.

Postoje zaštite

Doktor Branislav Vulević iz odeljenja za zaštitu nejonizujućih zračenja JP „Nuklearni objekti Srbije" kaže za Press da se sa sigurnošću može dokazati zagrevanje bioloških tkiva usled izlaganja RF zračenju, koje emituju mobilni telefoni.

- Na osnovu dosadašnjeg nivoa znanja, nema razloga za preteranu bojazan od štetnog uticaja mobilnih telefona, ali, imajući u vidu činjenicu da ima mnogo nerešenih pitanja čije odgovore očekujemo u budućnosti, poželjno je prihvatiti oprezan pristup - kaže Vulević.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandar Nešković kaže da se zračenje mobilnih telefona može umanjiti korišćenjem blutut slušalica, ali je zanimljivo da to nije slučaj kod korišćenja žičanih slušalica.

- Postoje čak i neki aparati za navodno smanjenje zračenja mobilnih telefona, ali oni mogu da naprave i kontraefekat. Jer telefon može da „umisli" da ne radi u dobrim uslovima, pa da onda pojača snagu - kaže Nešković. 

Zrače kompjuteri, televizori...

Profesor ETF-a Aleksandar Nešković kaže da u domaćinstvima postoje uređaji koji možda i više zrače od mobilnog, ali da mi obično nismo toliko blizu njih, pa nismo ni izloženi zračenju.
- Mikrotalasna pećnica zrači i o njima se puno priča. Imate neke vrste sijalica koje mogu da generišu zračenja: laptopovi, monitori računara... Inače, telefonu je „domaći zadatak" da zrači, odnosno da emituje energiju kako bi signal stigao do bazne stanice. Što je telefon dalji od našeg tela, ta gustina zračenja je sve manja. Činjenica je da su proizvođači mobilnih telefona njih koncipirali da zračenje bude ispod dozvoljenih granica, ali je i činjenica da mobilni telefon držite uz glavu, a televizor ne držite - objasnio je on.

Saveti

- Korišćenje mobilnih telefona ne dozvoljavati deci mlađoj od 12 godina
- Izbegavati nošenje mobilnih telefona neposredno uz telo
- Što kraće razgovarati preko mobilnog telefona
- Prilikom razgovora redovno menjati uho na kojem se drži uređaj
- Izbegavati korišćenje mobilnog kada je slab signal ili prilikom brzog kretanja
- Više pribegavati korišćenju SMS poruka u komunikaciji
- Ne spavati u blizini mobilnog telefona
- Kada ga ne koristite, na poslu posebno, udaljite ga od sebe

(PRESSonline)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.