balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za potragu za Mladićem potrošeno 80 miliona evra
03.06.2011.

Troškovi vezani za višegodišnju potragu za generalom Ratkom Mladićem bili su ogromni i neko će morati da položi račune zašto je država potrošila enormna sredstva da se on pronađe i ko je sve pomagao u njegovom skrivanju, bila je jedna od poruka ministarke pravde Snežane Malović.

Koja je tačno svota koju je naša zemlja potrošila na traganje za ovim haškim beguncem niko ne zna u dinar. Međutim, prema rečima šefa Akcionog tima za saradnju sa Tribunalom Rasima Ljajića, oko 10.000 operativaca, koji su tragali za Mladićem i Goranom Hadžićem, koštalo je Srbiju dnevno između 15.000 i 30.000 evra.

mladPrema procenama Akcionog tima i Tužilaštva za ratne zločine, država je, praktično, godišnje na potragu trošila između 10 i 12 miliona evra!

Prva optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je 1995, ali niko ga nije ”jurio” do 2003. Ako se zna da država za Mladićem traga poslednjih osam godina, u ove svrhe potrošeno je minimum 80 miliona evra. Od toga je plaćano angažovanje ljudi i opreme korišćene u lociranju optuženika, naknadno uključivanje većeg broja policajaca kada se organizuje veća akcija, pripreme za tu akciju...

U Tužilaštvu za ratne zločine izračunali su, međutim, i takozvanu izgubljenu potencijalnu dobit. Dakle, šta bi Srbija sve dobila da višegodišnje traganje za doskorašnjim haškim beguncem nije usporilo evropske integracije. Kako kažu, da smo imali pristup evropskim fondovima, do sada bismo minimalno dobili desetak milijardi evra, a bila bi veća i strana ulaganja.

Prema toj računici, prema Tužilaštvu, samo Mladić je koštao Srbiju izgubljenih 1,5 milijardi evra godišnje, odnosno 159 evra po građaninu mesečno.

Pokušali smo da saznamo gde će sada, kada je Mladić prebačen u Hag, biti preusmeren sav taj novac koji je već predviđen u budžetu za ovu godinu.

"Puno je segmenata društva kojima su te pare potrebne. Potraga za Goranom Hadžićem još traje, a država se nalazi i u sveobuhvatnoj akciji borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što puno košta", poručuju iz Vlade Srbije.

(SEEbiz.eu / Novosti)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.