balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kažnjeni Idea i Grand kafa
(04.06.2011.)

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je kompanije "Idea" i "Grandprom" sa 680 miliona dinara, jer su narušile konkurenciju na tržištu Srbije zaključivanjem nedozvoljenog ugovora.

grandprom kaznjen i ideaTrgovinski lanac "Idea" i proizvođače kafe "Grandprom" ugovorili su 2008. godine "tajni rabat" od dva odsto koji ostalim proizvođačima robe u "Idei" nije bio dostupan, što je suprotno antimonopolskim propisima.

Taj rabat je podrazumevao obaveznu prodaju robe po utvrđenim cenama, što je suprotno tržišnom načinu poslovanja.

"Idea" će morati da plati kaznu od 1,5 odsto ukupnog prihoda u 2008. godini, što je 427 miliona dinara, a "Grandprom" 249,6 miliona dinara, odnosno dva odsto prihoda.

Kako je rečeno, Komisija će iduće nedelje dostaviti rešenje tim kompanijama koje imaju mogućnost da u narednih mesec dana ulože žalbu Upravnom sudu Srbije.

"Idea" je u vlasništvu hrvatskog biznismena Ivice Todorića i ima nekoliko prodajnih objekata u Srbiji, a "Grandprom" posluje u sastavu slovenačke "Droge Kolinske" i vlasnik je više fabrika hrane u Srije, među kojima je i "Soko Štark".

(Mondo)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.