balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stari šampanjac iz olupine prodat za 54.000 evra
(06.06.2011.)

Anonimni kupac platio je 54.000 evra za dve flaše šampanjca starog 200 godina, izvučenog iz olupine broda sa dna Baltičkog mora, saopštili su organizatori aukcije.

Kupac iz Singapura platio je rekordnu cenu od 30.000 evra za flašu šampanjca "vev kliko" i 24.000 evra za flašu "žiglara". Veruje se da se radi o najstarijim očuvanim flašama istoimenih proizvođača šampanjca.

najskuplji sampanjacAukcija je održana na Olandskim ostrvima, između Finske i Švedske, pošto su ronioci prošlog jula u blizini tih ostrva otkrili olupinu broda sa tovarom piva i šampanjca. Stručnjaci su procenili da je brod verovatno plovio između severne Nemačke i zapadne obale Finske kada je u prvoj polovini 19. veka potonuo.

Ronioci su zatekli 145 očuvanih boca u olupini na dubini od 50 metara, koje su bile u potpunom mraku i na konstantno niskoj temperaturi. To je, po svemu sudeći, glavni razlog zbog kojeg je piće ostalo u dobrom stanju.

U tovaru je bilo 94 flaša "žiglara" čiji je proizvođač davno prestao da postoji, 46 flaša "vev klikoa" i četiri flaše "hajdsika". Džon Kapon iz aukcijske kuće Aker, Meral i Kondit koja je organizovala licitaciju, rekao je da je kupac dobio i "deo istorije".


"Ove flaše potiču iz doba Napoleona, a to je nešto zaista posebno", rekao je Kapon.

(Vesti online)

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.