balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finska najveći proizvođač zlata
(06.06.2011.)

Finski rudnici, ove godine su proizveli oko 7.000 kilograma zlata, čime je ta nordijska zemlja postala najveći evropski proizvođač zlata.

Tu je poziciju dosad držala susedna Švedska, koja je ove godine proizvela otprilike 6.000 kilograma.

zlato rudniciOd početka godine zlato je na svetskom tržištu poskupelo 7,9 odsto. To je samo nastavak trenda prisutnog više od deset godina, a tako dug rast cene ovog metala nije zabeležen u poslednjih devedeset godina, napominju analitičari.

Na jesen će Finska imati šest rudnika, a najveći među njima Kittila na zapadu Laponije trebao bi da proizvoditi polovinu ukupnog zlata. Prvo zlato pronađeno je u toj zemlji 1868. godine, ali tek se kasnije tokom 20. veka razvilo rudarstvo.

Ipak, Finci napominju da ta industrija još nije uhvatila pravi zamah, a pretpostavlja se da se u zemlji sa 5,2 miliona stanovnika, ali površinom jednoj od najvećih evropskih država, kriju velike zalihe zlata.

(b92)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.