balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Privatni vs Državni fakulteti - večiti derbi
(07.06.2011.)

Među studentima državnih i privatnih fakulteta u Srbiji odavno vlada netrpeljivost! Akademci državnih fakulteta “optužuju” studente s privatnih da kupuju diplomu i posao nalaze “preko veze”.

Kolege im poručuju da, i pored teorijskog znanja, nisu stručni u svojoj oblasti. Pred upis na fakultete zahuktava se polemika u vezi s tim da ko ima para, lakše dobije diplomu i posao, ali ne i znanje. Kada je o poslodavcima reč, istraživanje Infostuda pokazuje da prednost imaju studenti s državnih fakulteta.

I jedni i drugi slažu se u jednom – ko hoće da uči, nije važno da li se školuje na državnom ili privatnom fakultetu jer se kvalitetno znanje uvek isplati. Mnogi se slažu da bi rezultati u poslu bili bolji kada bi društvo koristilo potencijal znanja ne obazirući se pritom ni na čiji socijalni status.


Papreno znanje


Školarine na privatnim fakultetima u kreću se od 1.500 do 3.500 evra po godini studija. Roditelji studenata iz unutrašnjosti moraju da zarade minimum deset hiljada evra da bi uspeli da odškoluju jednog diplomca na državnom fakultetu. Kada je reč o školovanju na privatnim fakultetima, ta suma može čak i da se utrostruči.

– Nije tačno da novcem kupujemo diplomu. Studiranje na privatnim fakultetima puno košta, ali se sigurno na kraju isplati. Takođe nije istina da se na privatnim fakultetima ništa ne uči. Stručnost je važna u svakom poslu i vreme će pokazati ko zna da radi a ko ne. Imamo dosta praktičnih radova i znanje je stečeno u radu, što kolegama s državnih fakulteta nedostaje jer su posvećeni teorijskom znanju. Važan je kvalitet predavača a ne ko drži fakultet – kaže Milan T., student Fakulteta za menadžment u Novom Sadu.


Znanje se prodaje kao stvar


fakulteti privatniAkademci s državnih fakulteta optužuju kolege da kupuju “parče papira” pomoću kojeg će bez problema i prepreke dobiti posao. Zvanično istraživanje Infostuda pokazalo je da poslodavci daju prednost studentima s državnih fakulteta. Nezvanično, u Srbiji se mnogo poslova dobija “preko veze” odnosno kupovinom radnog mesta. Cene se kreću i do nekoliko hiljada evra. S druge strane, istraživanja pokazuju da se u Srbiji na prvi posao čeka i po nekoliko godina.
– Završila sam francuski jezik pre četiri godine na Filozofskom fakultetu i još uvek nemam posao. Država nije razvila strategiju po kojoj će obrazovati kadar koji je potreban na tržištu, već se dešava da svake godine ostavi na ulici na hiljade diplomaca jer njihovo zanimanje nikom ne treba. Nemam novca da platim radno mesto a znam da tako mnogi dobiju posao. Ipak, nikada ne bih dala taj novac jer bi na taj način obezvredila dugogodišnji trud i ponizila svoje znanje, ako bih ga prodala kao da je stvar – ogorčena je dvadesetosmogodišnja Slađana Tasić.


Ko će pre do posla


Zvanični podaci govore da je u Srbiji trenutno 750.000 ljudi bez posla. Svršeni diplomci strahuju da im se dugogodišnji trud na studijama neće skoro isplatiti. Prvo treba da nađu posao. Tako se ne može izračunati za koliko vremena akademci u Srbiji mogu da zarade novac koji su potrošili na školovanje.

S druge strane, mnogim diplomcima finansijska sredstva i sistem školovanja na privatnim fakultetima omogućuju da studije nastave u inostranstvu i tamo steknu dodatne veštine. Većina roditelja akademaca koji su na privatnim fakultetima imaju firme. Samim tim, mnogi akademci koji se školuju na privatnim fakultetima optimisti su kada je reč o pronalasku posla nakon završetka studija.

(Nacionalni Gražanski)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.