balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamere krenule u lov na vozače
09.06.2011.

Jurnjava po ulicama, vožnja žutom trakom, prolasci kroz crveno svetlo ili razgovor mobilnim telefonom dok ste za volanom, prestaće da budu naša svakodnevica, ako se novi video- nadzor na raskrsnicama pokaže uspešnim kao što je najavljivano.

Evidentiranje prekršaja počelo je 1. juna, pa će uskoro na kućne adrese početi da stižu prijave protiv vozača. U paketu sa njima, dobijaće se i fotografije uslikane u trenutku prekršaja, čime će biti onemogućeno izbeći kazne.

Danonoćno

Moderne „redlajt“ kamere, postavljene u 14 beogradskih i 11 novosadskih ulica, i drugim većim gradovima Srbije, posle nekoliko meseci probnog rada, u sredu 1. juna počele su da „pišu“ kazne. Savremena tehnologija danonoćno kontroliše saobraćaj, pa, kako tvrde u MUP, ne postoji mogućnost da izgrednici prođu nekažnjeno

- Kamere imaju mogućnost da naprave četiri fotografije počinioca u trenutku prekršaja i da snime video-zapis šest sekundi pre i posle trenutka kršenja propisa – navode u Upravi saobraćajne policije. – Uređaji prepoznaju registarske oznake automobila, pa se podaci o izgredniku automatski evidentiraju u bazi policije. Sve kamere su umrežene u sistem MUP, a proces od beleženja prekršaja do izdavanja prijave kompjuter „samostalno“ obrađuje.

Automatski

Proces „pisanja“ prijave je vrlo brz. Sistem registruje tablice vozila koje je počinilo mandatni prekršaj, izvlači podatke iz baze o imenu i adresi vlasnika vozila i automatski štampa obrazac prekršajne prijave. On sadrži četiri fotografije i broj žiro-računa na koji, u narednih osam dana, vozač može da uplati kaznu. Na osnovu snimaka i registracije piše se kazna koja stiže na adresu vlasnika vozila. U slučaju da on kaznu ne plati u zakonskom roku, predmet se šalje sudiji za prekršaje. Kada neko načini prekršaj za volanom tuđeg automobila, kazna će stići na adresu vlasnika vozila, ali će on moći da navede ime onog ko je odgovoran za prekršaj. Takođe, u slučaju da je vozilo prodao, imaće mogućnost da kaže ko je novi vlasnik.

kamereBoje

Policajci koji su zaduženi za rad na video-nadzoru, ispred sebe imaju mapu na kojoj se vidi raspored kamera. Čim neka od njih snimi vozilo u prekršaju, na mapi zasvetli kvadratić odgovarajuće boje – žuti za žutu traku, plavi za semafor ili crveni za nedozvoljenu brzinu. Sa dva „klika“ operater štampa prijavu koja se odmah šalje vlasniku vozila.

Kazne za saobraćajne prekršaje

* 5.000 dinara – kretanje žutom trakom; prekoračenje brzine u naselju do 20 kilometara na sat

* 6.000 do 20.000 dinara, četiri kaznena poena, zabrana upravljanja najmanje 30 dana za prekoračenje brzine od 21 do 50 kilometara na sat

* 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, sedam kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje četiri meseca za prekoračenje brzine od 51 do 70 kilometara na sat u naseljenom mestu.

* Zatvor najmanje 15 dana, 14 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje osam meseci za prekoračenje brzine 70 kilometara na čas u naseljenom mestu

Prolazak kroz žuto i crveno svetlo


* Od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, šest kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje tri meseca.

* Prolazak preko pešačkog prelaza na kojem se nalazi pešak – zatvor najmanje 15 dana, 14 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje osam meseci.

Nasilnička vožnja


* Zatvor od 30 do 60 dana, 15 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje devet meseci.

(Novosti)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.