balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izbor škole preko „fejsa"
10.06.2011.

Većina srednjih škola uveliko promoviše buduća zanimanja u osnovnim školama po principu „od vrata do vrata". Aktuelni su sajmovi obrazovanja, ali osmaci tvrde da se najviše informišu preko interneta.

Malim maturantima ostalo je nešto više od deset dana do polaganja završnog ispita, posle kojeg se opredeljuju gde će nastaviti školovanje. Kako bi im pomogle da donesu odluku, većina srednjih škola uveliko predstavlja buduća zanimanja po osnovnim školama po principu „od vrata do vrata".

Aktuelni su i sajmovi obrazovanja, ali osmaci tvrde da se o željenim srednjim školama ipak najviše informišu preko interneta.

Veb prezentacije škola i onlajn informatori samo su neke od mogućnosti koje su u ponudi na internetu, a školarci tvrde da do najpotrebnijih podataka o srednjoj školi dolaze na društvenoj mreži Fejsbuk. Tu razmenjuju iskustva i saznaju čak i detalje ko je kakav profesor, kako predaje i ispituje, što budućim srednjoškolcima takođe znači prilikom odlučivanja.

fejsIskustva na jednom mestu

- Na internetu saznam sve što me zanima, pa i kada je reč o tome šta koja škol nudia. Zašto bih se maltretirao da idem do neke ustanove ili na sajam, kada vam je ovde sve ponuđeno na tacni. Ipak, kao i moji vršnjaci, najviše informacija sam prikupio na „fejsu" upravo od učenika te škole. To mi je najsigurnije, jer mogu saznati i osobine i način ispitivanja profesora iz ugla starijih učenika - kaže učenik Ivan Pavlović.

Odnedavno im je dostupan i onlajn informator, čiji je tvorac devetnaestogodišnjak Ljubiša Pavlović, student poslovne informatike. Ova aplikacija predstavlja registar svih državnih i privatnih srednjih škola u Srbiji, ali i forum na kom učenici razmenjuju iskustva, savete i informacije. Na sajtu www.srednje_skole.com, đaci pored informacija o školama, upisu, bodovima i cenama školarine mogu da preuzmu i zbirke zadataka, ali i saznaju kojim poslom će moći da se bave po završetku srednje škole.

Putujuće promocije

Kako bi pomogla osmacima u izboru budućeg zanimanja, većina srednjih škola potrudila se da im to prezentuje lično. Naime, đaci i profesori odlaze u osnovne škole kako bi objasnili školarcima sve prednosti određenog obrazovnog profila. Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola u Beogradu, kaže da je ovaj vid informisanja aktuelan poslednjih nekoliko godina.

- Ovome su posebno sklone manje popularne škole, poput mašinske, tekstilne i hemijske, koje se od početka godine predstavljaju po osnovnim školama. Profesori i đaci ovih škola upoznaju osmake sa programom škole, smerovima koji se u njima izučavaju i zanimanjima za koje ih pripremaju. Neke od njih nude budućim učenicima i besplatne časove vožnje, zimovanja - kaže Antić.

Trenutno su među osmacima najpopularnije škole poput ekonomske i medicinske, pa Antić kaže da one nemaju potrebu za tom vrstom promocija.

- Budući srednjoškolci se o njima najčešće informišu preko „Konkursa za upis u srednju školu" Ministarstava prosvete i nauke. Takođe, osnovci se o izboru buduće škole mogu posavetovati sa školskim psihologom i psihologom u domu zdravlja. Na osnovu razgovora i testa, on će proceniti za koju struku učenik ima najviše afiniteta - priča Antić.

(Press)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.