balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako da tražite povišicu
10.06.2011.

Otići kod šefa i tražiti povišicu uvek je teško i stresno jer treba proceniti šta možete da očekujete.

Uz to, danas je teško i pronaći posao, a kamoli pregovarati o većoj plati. Iako su vremena teška, dok kompanija dobro posluje, oni koji dobro rade mogu da traže i nagradu.

Prvo što treba da učinite je da saznate koliko je prosečna plata za posao koji radite. Raspitajte se među prijateljima koji rade sličan ili posao poput vašeg. Nemojte da zaboraviti da su neki uvek preplaćeni ili se samo hvale pa ćete postati zavidni i ljubomorni.

Jedna od čestih grešaka je uopšte ne pitati za povišicu. Ako smatrate da zaslužujete više, morate pitati. Poslovi se obično ne gube ako pitate za povišicu, ali se povišice ne dobijaju ako ih ne tražite. Trik je u tome da nađete načina da pokažete šefu da vredite više.

povPriprema za razgovor


Nikako nemojte da tražite povišicu ako niste temeljito razmislili šta ćete tačno reći šefu. Probajte stvari da okrenete naopako i razmislite šta biste vi kao poslodavac hteli od sebe samog da biste mogli biti zaposleni na plati koju želite.

Zato napravite popis svega što ste postigli i učinili na svom radnom mestu.

Ne pričajte koliko vam je novca potrebno, već koliko zaslužujete. Šefa ne zanimaju vaši krediti za stan, koliko dece imate i koliko košta vrtić. Treba da se držite svojih dostignuća.

Zatražite sastanak

Kad ste razradili plan, dogovorite sastanak sa šefom kako biste dali do znanja da mislite ozbiljno. Traženje povišice u prolazu, hodniku ili nakon nekog drugog sastanka, ne ostavlja dobar utisak. Nemojte slučajno razgovarati telefonom ili e-mailom.

(Smedia)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.