balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EPS zaradio 34,5 miliona evra od prodaje struje
11.06.2011.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je za pet meseci 2011. zaradila 34,5 milona evra od prodaje struje na slobodnom tržištu, izjavio je danas direktor EPS za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević.

EPS je u prvih pet meseci ove godine prodao 631 gigavat-čas (gWh) električne energije, što je približno jednako kao u istom periodu 2010 kada je kompanija prodala 644 gWh struje i od toga zaradila 24,9 miliona evra, naveo je direktor Vlaisavljević u intervjuu Tanjugu.

Istovremeno je EPS za pet meseci 2011. kupila 257 gWh struje za 13,3 miliona evra, dok je u istom periodu 2010. kupila 137 gWh za 6,4 miliona evra.

Vlaisavljević je objasnio da je EPS ove godine struju kupovao za oko 11 odsto skuplje u odnosu na 2010, ali je i prodavao za oko 40 odsto i to zbog opšteg rasta cena tog energenta na tržištu, posle zaustavljanja rada nuklearnih elektrana u Nemačkoj i sušnog perioda u regionu jugoistočne Evrope.

EPS je otprilike za istu količinu električne energije koju je prodao ove godine zaradio oko 40 odsto više u odnosu na 2010, precizirao je Vlaisavlejević.

Direktor EPS za trgovinu električnom energijom je izneo da postoji tražnja , pa bi kompanija mogla sada da plasira i veću količinu električne energije na slobodnom tržištu.

Struju koju prodaje, EPS veoma brzo i naplaćuje, u roku od oko 10 dana, zbog čega bi kompanija mogla da ima još bolje rezultate i da poboljša likvidnost kompanije.

epsMeđutim, po Vlaisavljeviću, EPS trenutno ne može više da izvozi, jer sada ima obavezu da snabdeva potrošače u Srbiji.

Po usvajanju novog zakona o energetici, pak, EPS će, po Vlaisavljeviću, moći više da izvozi, jer će biti smanjena njegova obaveza javnog snabdevanja.

Veliki kupci će zbog otvaranja tržišta električne energije od 2013. moći da po svom izboru kupuju struju na tržištu, a za domaćinstva će to važiti od početka 2015, precizirao je Vlaisavljević.


Potrošači će tada moći da izaberu nekog od 20–ak snabdevača, kao što je na primer sada slučaj u telekomunikacionom biznisu.

Tu potrošači sami biraju telekomunikacionog operatera.
Vlaisavljević je porimetio da je predstojeći proces za EPS "donekle prednost, ali i rizik", jer će morati da bude dovoljno konkurentan da na tržištu dobije deo na kome će moći da plasira svoje viškove i da tako zaradi.

Direktor u EPS je naglasio da će kompanija nastaviti da prodaje električnu energiju do kraja ove godine, ali nije mogao da precizira u kom obimu, jer će to zavisiti od hidroloških prilika.

„Struju nećemo kupovati pre početka grejne sezone, osim ako ne bude nekih velikih havarija, kao što će zavisiti i od toga koliko će biti hladna predstojeća zima," izneo je Vlaisavljević.

Vlaisavljević je zaključio kako ne predviđa kupovinu veću od planirane.

(BLIConline)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.