balkanex logo
Baner

NEWS ARHIVE OF 2011


FUN ARHIVE OF 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Digitalna TV od aprila 2012.
13.06.2011.

Koliko će ukupno koštati uvođenje digitalnog televizijskog signala u Srbiji, još nije moguće predvideti, kažu u Ministarstvu kulture, informisanja.

Napominju da je nabavku dela opreme finansirala Evropska unija i da će uskoro biti raspisani tenderi za kupovinu drugog dela predajničke opreme, antenskih sistema i ostalih uređaja.

Da digitalna televizija nimalo nije jeftin projekat pokazuje i računica Radio-televizije Srbije. Prema rečima Tatjane Ćitić, odgovorne urednice RTS digitala, samo prva faza koja podrazumeva i deo digitalizacije programskog arhiva koštaće RTS milione evra.

"Za nas je to veoma skup proces, jer smo veliki sistem. Programske i tehničke potrebe će diktirati prioritete u investiranju. Ne treba zaboraviti ni audio-vizuelno blago programskog arhiva RTS-a koje mora biti digitalizovano. Njegovo očuvanje je od nacionalnog značaja, uostalom, kao i kompletna priprema i prelazak Medijskog javnog servisa iz analogne ere televizije u digitalnu. Prema našoj proceni, prva faza digitalizacije koja obuhvata i deo digitalizacije programskog arhiva, koštaće Radio-televiziju Srbije oko 12 miliona evra ", objasnila je Tatjana Ćitić.

Odlaganja nema i april 2012. godine krajnji je rok kada će emiteri u Srbiji morati da sa dosadašnjeg analognog pređu na digitalno emitovanje televizijskih programa. Šta to konkretno znači, šta će se promeniti u radu televizijskih kuća i zašto je ovaj proces toliko skup?

"Sadašnji emiteri će pripremati svoj program na uobičajeni način, a signal će se doturati do najbližeg multipleksa u mreži operatora, odnosno do novoosnovanog javnog preduzeća „Emisiona tehnika i veze” (ETV). U digitalnoj tehnici se televizijski signali prenose u okviru multipleksa u kojem se veliki broj te-ve programa prenosi zajedno, istom mrežom. Mrežni operator će cenovnik za svoje usluge formirati na troškovnom principu, a njihova regulacija se, prema Zakonu, vrši u Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije", objasnili su u ministarstvu.

tvZaključak je jednostavan – digitalna televizija nudi mnogo bolju i kvalitetniju sliku i zvuk. Nema „snega”, već je slika ili kristalno jasna ili je uopšte nema. Digitalna televizija, osim toga, u poređenju sa analognom nudi mnogo veći broj programa, a omogućava i mnoštvo novih usluga.

Ali, osim što će koštati televizije, digitalizacija će koštati i građane Srbije. Ko bude želeo da uživa u digitalnom signalu moraće ili da nabavi televizor nove generacije ili da stari spoji sa uređajem koji će omogućiti gledanje digitalnog programa.

Za utehu je to što se, kako napominju u ministarstvu, digitalizacija odnosi samo na zemaljsko emitovanje programa, pa ukoliko kablovski operateri nastave da distribuiraju „stari” signal u okviru mreže, neće biti problema da se digitalni kanali gledaju i na starim televizorima. Takav je uostalom slučaj i sa RTS digitalom. Preko predajnika na Avali i Fruškoj Gori emituje digitalni program, a korisnici ga preko kablovskih operatera gledaju na starim televizorima. To potvrđuju i u ministarstvu – oni koji koriste kablovsku neće morati da menjaju ništa u svojoj opremi ukoliko to ne žele.

Bez obzira na to, oni koji bi da uživaju u blagodetima digitalnog signala moraće da nabave takozvane dekodere, ukoliko bi da zadrže stare aparate. Vodeći kablovski distributeri već imaju u ponudi ove uređaje. Cena priključka je od 1.000 do 6.000 dinara u zavisnosti od paketa, dok će cena usluge biti od 200 do 600 dinara mesečno. Iz ministarstva savetuju građane da televizore nove generacije, pa i dekodere, nabave što kasnije i da ne žure, jer će njihova cena sve više padati.

A da će novu uslugu korisnicima ponuditi svi operateri čim naše televizije pređu na ovaj signal, potvrđuje i mnoštvo drugih pogodnosti koje digitalna televizija nudi.

"Osim što im omogućava bolji kvalitet slike, pruža i dodatne servise kao što su EPG (electronic program guide), odnosno te-ve vodič do sedam dana unapred sa satnicom i opisima emisija, potom vremensku prognozu, dnevni horoskop i najnovije vesti, koje dobijaju pritiskom na dugme, kao i mogućnosti pauziranja, premotavanja i snimanja živog programa, te korišćenje servisa „video na zahtev”", kaže Tanja Tatomirović, direktor sektora korporativnih komunikacija SBB-a.

(Politika)

 

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

TEST

Testirajte svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, takmičite se sa kolegama iz regije.

test startPogledajte našu RANG LISTU.

 

PROČITAJTE

Arhiva najvažnijih događanja sa fakulteta naših zemalja i novosti sa Balkana kao i zanimljivosti.
POGLEDAJ.

FORUM

Balkanex Forum posvećen je prvenstveno studentima i osmišljen je tako da teme i postovi foruma, kao i ostali sadržaj pomognu povezivanju budućih mladih menedžera i ekonomista sa prostora Ex-Yu. Download okačenih radova drugih studenata foruma, pronalaženje pravih informacija, olakšavanje studiranja na razne načine, globalne teme i druge postove možete naći na našem forumu.